Masovno bekstvo iz Hrvatske: Britanci u stampedu, gužve na aerodromima, lete dodatni avioni

© Sputnik / Ilja Pitaljev / Uđi u bazu fotografijaKofer
Kofer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatsku poslednjih dana masovno napuštaju turisti, a prema navodima tamošnjih medija na delu je pravi egzodus. U finišu, ionako slabe turustičke sezone zbog pandemije virusa korona, Hrvatsku napušta na hiljade stranaca. Najviše Britanaca jer je njihova zemlja stavila Hrvatsku na rizičnu listu.

Britanski turisti pohrlili su na hrvatske aerodrome kako bi se vratili kući pre isteka roka koji im garantuje da po dolasku u Veliku Britaniju neće morati u obavezni dvonedeljni karantin.

Scene kojima su se prošlog vikenda mogle videti na aerodromima i lukama u Francuskoj u petak se mogu videti na aerodromu u Splitu jer je britanska vlada kao rok za povratak svojih državljana odredila subotu 22. avgust.

"Ako se u Veliku Britaniju vratite posle 4:00 sata u subotu moraćete u samoizolaciju na 14 dana", glasi uputstvo Ministarstva saobraćaja Velike Britanije.

„Dejli mejl“ piše da se u Hrvatskoj u ovom trenutku nalazi oko 20.000 britanskih turista.

Granični prelaz Batrovci - Sputnik Srbija
Hrvatska produžila zabranu ulaska iz Srbije

Velika Britanija skinula je Hrvatsku, Austriju i Trinidad i Tobago sa liste zemalja u koje se sme putovati bez obaveznog karantina po povratku. Odluku je donela nakon što su sve tri zemlje zabeležile porast broja zaraženih kovidom 19.

Kako bi zadovoljili veliku potražnju koja je nastala nakon odluke o tome da se Hrvatska uvrsti na „crvenu listu“ zemalja, kompanija „Britiš erlajns“ danas će na sva tri hrvatska aerodroma saobraćati sa avionima tipa A321NEO, prenosi „Jutarnji list“.

Britiš erlajns“ , inače, prema Zagrebu, Splitu i Dubrovniku saobraća avionima manjeg kapaciteta.

Osim aviona A321NEO, prema Londonu će poleteti i tri „Izi džeta“ i avion „Viz era“. Sa dubrovačkog aerodroma planiran je polazak i dodatnih aviona.

Darija Reić, predstavnica Hrvatske turističke zajednice u Velikoj Britaniji, rekla je da stavljanje Hrvatske na tzv. crvenu listu "razočaravajuće" dok je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković rekao da je taj grad još uvek siguran za turiste.

"Nadam se da će Britanci koji žele da dođu u Dubrovnik to i učiniti, Dubrovnik je siguran grad kada je reč o Kovidu 19", rekao je on.

Franković je dodao da su britanski turisti počeli da otkazuju dolaske čim se saznalo da će Hrvatska dospeti na britansku "crvenu listu".

Hrvatsku masovno napuštaju i Slovenci

Zbog stavljanja Hrvatske na crvenu listu i najave da će svi slovenački državljani morati u karantin, ukoliko se u zemlju ne vrate do kraja ovog vikenda, Slovenci koji odmaraju u Istri ili imaju nekretnine u Hrvatskoj masovno pakuju kofere i odlaze kući, navodi Glas Istre.

Za samo nekoliko dana Istru je napustilo čak 15.000 Slovenaca, a po poslednjim podacima trenutno ih je u Istri oko 23.500. Kako navode hrvatski mediji, ta brojka će se istopiti već ovog vikenda, jer slovenački gosti i vlasnici nekretnina ne žele da rizikuju odlazak u karantin.

Pročitajte još:

Sve više zemalja razmatra da Hrvatsku stavi na listu rizičnih zemalja zbog korone

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala