Lavrov o pregovorima Beograda i Prištine: Alternativa dijalogu izuzetno opasna za sve

© Sputnik / Russian Foreign Ministry / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da pregovori o budućim odnosima Beograda i Prištine mogu biti uspešni isključivo ukoliko se budu poštovali zakonski interesi kosovskih Srba, bez „ucena i uvrtanja ruku jedne strane“.

Kako je rekao u intervjuu za list „Rad“ (Trud), politički vrh te „kvazidržave“ otvoreno ignoriše međunarodno pravo, kao i zakonske zahteve i interese Srbije i srpskog naroda, pokušavajući da legalizuje svoje postojanje.

„Danas je dijalog u stagnaciji. U međuvremenu nije pronađena alternativa za njega, bez obzira koliko bi neko voleo da se preseče ovaj Gordijev čvor. Brisel i Vašington sada pojačavaju svoje aktivnosti kako bi ponovo pokrenuli pregovarački proces. Važno je zapamtiti da je potreban ozbiljan razgovor o budućim odnosima Beograda i Prištine“, rekao je Lavrov.

Naglasio je i da bi spoljna pomoć u dijalogu trebalo da se odvija „bez ucena i uvrtanja ruku jedne strane uz istovremeno podsticanje sumnjivih apetita druge strane“.

„Alternativa dijalogu bila bi izuzetno opasna za sve“, dodao je Lavrov.

Lavrov je istovremeno podsetio da je dijalog započet 2010. godine uz posredstvo EU, ali da se zacrtani put do obostrano prihvatljivih sporazuma, posebno u vezi sa osiguranjem bezbednosti Srba na Kosovu, nije ostvario zbog poteza kosovskih Albanaca.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala