Turska otkrila najveće nalazište prirodnog gasa u svojoj istoriji

© AP Photo / Vadim GhirdaTurski NATO vojni brod „Turgutreis“ u Crnom moru
Turski NATO vojni brod „Turgutreis“ u Crnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski brod „Fatih“ otkrio je u Crnom moru nalazište gasa zapremine od oko 320 milijardi kubnih metara, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u televizijskom obraćanju naciji.
„Naš brod 'Fatih' je tokom bušenja na bušotini 'Dunav 1', koje je počelo 20. jula 2020. godine, otkrio nalazište gasa sa rezervama od 320 milijardi kubnih metara. Tu operaciju smo u potpunosti izveli zahvaljujući nacionalnim snagama“, izjavio je Erdogan i dodao da će Turska u bliskoj budućnosti započeti sa razvojem bušotine u Crnom moru.

Turski lider je rekao da je taj događaj od istorijskog značaja.

„Naš cilj je da 2023. godine obezbedimo gas u Crnom moru za nacionalne potrebe. Podaci, dobijeni iz bušotine, ukazuju na to da je upravo u tom području moguće otkrivanje novih nalazišta prirodnog gasa“, rekao je Erdogan.

Turski brod Fatih za bušenje u istočnom Mediteranu kod Kipra - Sputnik Srbija
Turska traži energente u Crnom moru: Bušićemo svaki kvadratni metar našeg mora...

On je istakao da Turska intenzivira aktivnosti i u Sredozemnom moru i da će se do kraja godine radu priključiti istraživački brod „Kanuni“.

„Daj Bože da tako dobre novosti dođu i iz Sredozemnog mora. Naši brodovi 'Fatih' i 'Javuz' su do sada izveli devet bušenja dubokih voda u Sredozemnom i Crnom moru“, dodao je turski predsednik.

Istovremeno, ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez rekao je da su turski „stručnjaci otkrili rezerve prirodnog gasa na dubini od 500 metara“.

„Nameravamo da se spustimo dublje, još 1.000 metara, tamo se nalaze još dva sloja, verovatno ćemo uspeti da pronađemo još jedno nalazište. Obavljeni testovi su pokazali da je kvalitet gasa veoma visok“, rekao je on.

S tim u vezi, ministar finansija zemlje Berat Albajrak naglasio je da će otkriće nalazišta gasa u Crnom moru osloboditi Tursku energetske zavisnosti od trećih zemalja.

„Svedoci smo događaja koji će promeniti istoriju naše zemlje, srećni smo i ponosimo se time. Danas smo napravili korak koji će nas osloboditi od energetske zavisnosti od trećih zemalja. Nadam se da ćemo se izbaviti od deficita platnog bilansa, jer se trenutno najviše sredstava troši na kupovinu energije“, rekao je Albajrak u svom televizijskom obraćanju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala