EKSKLUZIVNO Komandant Bitke na Košarama: Ovo što se radi sa filmom je — sramota!

© Foto : Dunja Dopsaj/Ustupljeno SputnjikuScena iz filma "Košare"
Scena iz filma Košare - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neočekivano je i sramotno, kaže on, da se herojima sa Košara dogodi da neko tako velelepnu i herojsku bitku izvrgne ruglu, kao što se događa sa pokušajima snimanja filma o herojima sa Košara, kaže ekskluzivno za Sputnjik komandant u bici na Košarama, pukovnik Ljubinko Đurković.

Sukob i razmimoilaženja između producenata sa jedne i reditelja i scenariste filma sa druge strane nedopustiv je, jer i režija i scenario su prošli proceduru pred žirijem koji je trebalo da dâ glavnu reč o projektu, smatra Đurković.

„Ne bi trebalo zanemariti i trebalo bi imati na umu sumnju da iza svega stoje NATO lobističke grupacije, kojima je stalo da na svim poljima, pa i na umetničkom, omalovaže, unize i obesmisle herojsku borbu i veliku pobedu nad NATO-om“, kaže on.

Nužno je da se ovekoveči istina o Košarama

Naš sagovornik naglašava da sve ovo sigurno ne može stvoriti razdor među veteranima koji su branili Košare:

„Ti heroji su postali legende bitke koja je krvlju ispisana, a tragovi se ne mogu izbrisati, potrti, poništiti ili dovesti u pitanje između bilo koga od nas“, kaže on.

On očekuje da bez obzira na sukob koji je izbio, strane nađu zajednički jezik, kako bi se herojska borba vojnika na Košarama predstavila na način kakav zaslužuje.

„Nužno je da se borba predstavi u jednom umetničkom sadržaju u kome će svaki junak i vitez prepoznati sebe, svoju ulogu i svoj doprinos, a široka javnost videti kako je to bilo — da se umetničkim dojmom dočara ono što je najvažnije za buduća pokolenja — da znaju koliko je vredela sloboda“, zaključuje Đurković.

Sukob se nastavlja

Reditelj Balša Đogo ponovo se oglasio u vezi sa problemom snimanja filma „Košare“. On je ovog puta u postu objavljenom na društvenoj mreži Fejsbuk naveo da država ne bi smela da dozvoli da taj film o srpskim junacima radi producent koji se, kako navodi, javno hvali da je podmitio mnoge državne funkcionere i da je deo neformalnih paradržavnih agentura.

© SputnikLjubinko Đurković
EKSKLUZIVNO Komandant Bitke na Košarama: Ovo što se radi sa filmom je — sramota!  - Sputnik Srbija
Ljubinko Đurković

Đogo je napisao da producent time plaši one koji odbijaju da budu podmićeni i izneo optužbe o nenamenskom trošenju para koje su dobijene za film koji je od nacionalnog i državnog interesa.

Za problem sa snimanjem filma „Košare“ javnost je saznala kada je Đogo objavio da su dvojica producenata prekinuli snimanje filma i serije, ultimativno tražeći promenu scenarija i aludirao pritom da je ovaj projekat od nacionalnog značaja dobio dovoljno para od države za ozbiljnu realizaciju kakvu zaslužuje.

On je tada saopštio da su dvojica producenta Nemanja Mićić i Vladan Anđelković tražili promenu scenarija, tako da bude „lakši“, kako bi i film i serija mogli da se snime za četiri-pet dana po epizodi, sa čime se reditelj ne slaže.

Đogo je u poslednjem postu naveo da ne želi nikakve nagodbe na silu i izneo optužbe na račun producenata o finansijskim malverzacijama i da rade za strane obaveštajne interese.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala