Dačić: Niti pomažemo Lukašenku, niti ga rušimo

© Sputnik / Dejan SimićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija se ne meša u unutrašnje stvari drugih zemalja, rekao je danas povodom krize u Belorusiji šef srpske diplomatije Ivica Dačić i dodao da naša zemlja neće da pomaže Aleksandru Lukašenku da „savlada“ opoziciju, niti će da pomaže drugima da ga ruše.

„Želimo da se dijalogom rešavaju sporna pitanja“, rekao je Dačić na TV Hepi, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, nesumnjivo postoji strani uticaj kada je reč o pomaganju onima koji su protiv Lukašenka, ali istovremeno Srbija ne opravdava neke poteze koji se inače navode kao problematične u izbornom procesu.

„Naše je mišljenje da to jeste unutrašnja stvar Belorusije i ne želimo u to da se mešamo. Jedino što želimo da se stvari rešavaju mirnim putem“, podvukao je Dačić.

On je dodao da prema prijateljskim zemljama Srbija treba da se ponaša na korektan način, a to znači da ne nanosi štetu na bilo koji način Belorusiji o beloruskom narodu.

Upitan da li smatra da će Lukašenko ostati na čelu Belorusije, Dačić je odgovorio da je to stvar te zemlje.

Protesti u Belorusiji

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Izbori su održani 9. avgusta. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala