Da li bi ostavka vlade podstakla Radeva da se obračuna s pristalicama F-16?

© AP Photo / Aijaz RahiAmerički lovac F-16 izvodi akrobacije
Američki lovac F-16 izvodi akrobacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
U slučaju da vlada podnese ostavku i formira se prelazna vlada, Bugarska će se u suštini privremeno pretvoriti u predsedničku republiku, a bugarski predsednik Rumen Radev dobiće neograničenu vlast, piše sajt „Faktor“.

S obzirom na „prorusku orijentaciju“ aktuelnog predsednika, privremena vlada pod njegovim rukovodstvom učiniće sve što je do nje kako bi ojačala uticaj Rusije, navodi autor članka.

„To će biti vlada koja će pripremiti uslove za jačanje ruskog prodora u Bugarsku i našeg udaljavanja od evroatlantskog puta razvoja“, izjavio je autor.

Kako kaže, ukoliko se formira privremena vlada, Rumen Radev, koji je nekada bio na čelu vazduhoplovnih snaga, postaće i apsolutni gospodar Ministarstva odbrane. Prema rečima autora, pored svojevoljnih kadrovskih izmena, predsednik bi takođe mogao da se obračuna sa onima koji su izabrali američki F-16 za Bugarsku, a ne švedski Gripen, za koji je, prema mišljenju nekih, lobirao Radev.

„U slučaju sa F-16 može se očekivati da će se budući privremeni ministar odbrane barem pozabaviti lovom na veštice, odnosno počeće da se obračunava s ljudima, koje Radev smatra krivim, jer nisu radili u korist izbora švedskog aviona“, navedeno je u članku.

U Bugarskoj od jula traju protesti u kojima se zahteva ostavka vlada i glavnog tužioca. Premijer Borisov je ranije stavio do znanja da vlada neće podneti ostavku, a kao odgovor na nezadovoljstvo građana vladajuća stranka GERB poredložila je da se unesu izmene u aktuelni Ustav.

Američki avioni F-16

Bugarski parlament je u decembru 2018. godine doneo odluku da kupi američke avione F-16 koji će zameniti sovjetske MiG-29. Radev je kritikovao rad međuvladine komisije, koja je razmatrala predloge Amerike (F-16), Švedske (Gripen) i Italije (Jurofajter), nazvavši ga „trijumfom lobiranja“.

Predsednik je na leto 2019. godine stavio veto na kupovinu američkih lovaca. Međutim, parlament je nakon nedelju dana ponovo glasao za zaključivanje sporazuma. Očekuje se da će osam aviona stupiti u sastav naoružanja 2023. i 2024. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala