„Lanac pokajanja“ u Minsku, policija ne sprečava okupljanje

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaBelorusija: Krivični postupak protiv 46 lica zbog nasrtaja na policiju, u Minsku novi skup
Belorusija: Krivični postupak protiv 46 lica zbog nasrtaja na policiju, u Minsku novi skup - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije saopštilo je da je pokrenut krivični postupak protiv 46 lica zbog nasilničkog ponašanja prema pripadnicima snaga bezbednosti tokom protesta posle predsedničkih izbora u toj zemlji.

Kako je navedeno, najveći broj njih je pušten kućama uz obavezu da ne napuštaju mesto stanovanja.

U saopštenju ministarstva se takođe navodi da od početka protesta do sada izvršeno osam naletanja automobilima na policajce i da je njih 12 povređeno. Povređeni policajci se nalaze na lečenju.

„Lanac pokajanja“ u Minsku

U Minsku je večera u toku okupljanje „Lanac pokajanja“. Učesnici formiraju lanac kroz čitav grad.

Policija ne sprečava okupljanje koje je zamišljeno kao akcija vernika svih konfesija koji su protiv nasilja. Mnogi od učesnika nose molitvenike, ikone i krstove.

Situacija u Belorusiji

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Izbori su održani 9. avgusta. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala