Bakir optužuje Srbiju za agresiju, Vučić sprema odgovor

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVIC Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović
Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića saopštila je danas da „koordinisano delovanje“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića s vlastima Republike Srpske radi „povezivanja statusa Kosova s entitetom RS, u aktuelnim pregovorima Srbije i Kosova, predstavlja nastavak agresije na Bosnu i Hercegovinu, s ciljem ugrožavanja njene celovitosti“.

SDA u saopštenju navodi da o tome „svedoče poslednje izjave Milorada Dodika koji je kazao da je s Vučićem u Banjaluci imao sastanak o ‘statusu RS’“ i da su se dogovorili da vlasti RS upute dokumentaciju o tome, što, kako tvrde, „nedvosmisleno potvrđuje da Vučić, nasuprot deklarativno korektne i pomirljive, iza kulisa vodi dvoličnu i agresivnu politiku s teritorijalnim pretenzijama prema BiH“.

Nad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid - Sputnik Srbija
Srpska dostavila dokument predsedniku Srbije: Ukazali na antidejtonsko ponašanje

„Tražimo od predsednika Srbije da prekine ovakvo delovanje, jer je slične stvari radio i Slobodan Milošević koji je time doveo do najveće nesreće, ratnih sukoba i zločina u Evropi nakon Drugog svetskog rata. Svako ko misli da može ovakvim delovanjem iza kulisa nasrtati na celovitost Bosne i Hercegovine, mora da zna da time ruši Dejtonski mirovni sporazum, a time i mir u Istočnoj Evropi te da patriote ove države neće dopustiti da se otme ijedan pedalj njene teritorije, kao što nismo dopustili da se to učini i u mnogo težim vremenima za Bosnu i Hercegovinu“, navodi SDA, preneo je portal Kliks.

Kako su objavile „Novosti“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će javno odgovoriti na optužbe bošnjačkog člana Predsedništva BiH i njegove stranke.

Inače, optužbe SDA usledile su nakon što je predsednik Vučić, ranije danas, najavio da će pozvati u Beograd srpske lidere u BiH, Milorada Dodika i Željku Cvijanović, da bi razgovarali o dokumentu koji su mu dostavili, a u kojem se argumentuje antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, te dvostruki standardi zapadnih zemalja u gotovo identičnim situacijama, vezanim za statuse RS i Kosova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala