Ako svi pevaju, rizik je veći: Noćni klubovi još ne mogu da rade

© Fotolia / Master1305Žurka je gotova
Žurka je gotova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da noćni klubovi ne mogu da rade, navodeći da je i dalje na snazi mera zabrane javnog okupljanja više od deset ljudi.

Mere koje su donete odnose se samo na kulturu, rekao je Kon i dodao da bi se o drugim merama moglo raspravljati u narednim nedeljama.

Novo popuštanje mera od ponedeljka znače da počinju da rade bioskopi, pozorišta i postoji mogućnost organizovanja koncerata, sve to sa najviše do 500 osoba.

„Bitno je da mera zabrane javnog okupljanja i dalje postoji“, rekao je Kon.

Zamenica direktora Batuta Darija Kisić Tepavčević precizirala je da bi se korekcije mera u narednom periodu mogle odnositi samo na otvorene prostore, jer su zatvoreni prostori mesta visokog rizika za prenošenje infekcije.

„Da bi bilo jasno, mora se za svaku osobu obezbediti devet kvadrata, koliko iznosi distanca od metar i po ispred ili iza nas. Ako to obezbedite, a uz to tražite nošenje maski, i imate onog ko je tražio i zahtevao da se o tome raspravlja, da je rekao da će obezbediti te uslove, onda je jasno da će preuzeti odgovornost“, istakao je dr Kon.

„Imate sličnu situaciju u prevozu, a rekao bi čovek da nikada nećemo doći do toga, danas oko 15 odsto ne nosi masku, dok svi ostali nose. Mi treba da se naviknemo na korišćenje maski za duži period. Isto tako, svako ko odlazi u bioskop, prihvata rizik“, dodao je on.

Dr Kon je naveo da neki koncerti u zatvorenom prostoru uz poštovanje svega što je navedeno, nisu rizik, jer svi sede, ćute i slušaju.

„Drugačije je kada je na otvorenom, kada svi pevaju, tada je rizik veći. Nije vezano toliko za prostor, da li je zatovoren ili otvoren, koliko za ponašanje“, pojasnio je epidemiolog.

Na pitanje da li škole van Beograda imaju dovoljno sredstava za higijenska sredstva i ko će ih kontrolisati, Kisić Tepavčevićeva je rekla da će sredstva biti obezbeđena, ističući da su se higijenske mere poštovale i do sada u školama s tim što će sada još veća pažnja tome biti posvećena.

„Ono što je neophodno jeste pridržavanje svih individualnih mera kada su u pitanju opšte mere. Nijedno čišćenje ne može da zameni nošenje maski i distancu“, rekla je Kisić Tepavčevićeva i dodala da će se škole čistiti više puta u toku dana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala