„Hram Svetog Save postaje nova Aja Sofija“: Vučić i patrijarh obišli radove na Hramu /video, foto/

© Sputnik / Stefan ĐurićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski patrijarh Irinej u Hramu Svetog Save
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski patrijarh Irinej u Hramu Svetog Save - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ponosan na to što je država preuzela najveći teret za završetak izgradnje hrama Svetog Save, kao i da je u prethodne tri godine u Hram uloženo više nego u prethodnih 60 godina.

Vučić je, tokom obilaska radova na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save zajedno sa patrijarhom Irinejem, primetio da ko sanja veliko, veliko i postiže, a ko sanja malo - ni to ne može da postigne.

Kao što su, podseća, svojevremeno kritikovali u Parizu kada je građena Ajfelova kula, dok je to sada jedno od najposećenijih turističkih mesta.

"Sva naša dela ostaju za naredne generacije i ovaj će period biti upamćen ne samo po velikom ulaganju u puteve, pruge i druge infrastrukturne objekte, već i po završetku najvažnijeg verskog i kulturnog objekta", kaže predsednik.

"Ovo će biti nova Sveta Sofija. Nemamo više crkvu Svetu Sofiju (u Turskoj), ali imamo Hram Svetog Save", dodao je Vučić.

© Foto : Sputnjiku ustupila Lola ĐorđevićMozaik na kupoli Hrama Svetog Save sa predstavom vaznesenja Isusa Hrista sa anđelima, bogorodicom i apostolima
„Hram Svetog Save postaje nova Aja Sofija“: Vučić i patrijarh obišli radove na Hramu /video, foto/ - Sputnik Srbija
Mozaik na kupoli Hrama Svetog Save sa predstavom vaznesenja Isusa Hrista sa anđelima, bogorodicom i apostolima

"Hram deluje nestvarno, ima najveći mozaik u celom svetu, od lomljenog stakla, na kome su radili najveći srpski i ruski majstori. Ljudi će moći za dva meseca da se raduju završetku hrama", rekao je Vučić i dodao da je uloženo mnogo novca u završetak hrama.

Radovi u Hramu gotovi pre kraja oktobra

Najavio je da će Hram biti završen pre kraja oktobra, kada će građani moći da ga vide u njegovoj fantastičnoj lepoti.

Vučić je, nakon obilaska radova u Hramu zajedno sa patrijarhom Irinejom, rekao da je kroz skele imao priliku da nazre kako će da izgleda hram. Podsetio je da je prvu ideju o izgradnji Hrama izneo Srbin katolik Matija Ban.

© Foto : Sputnjiku ustupila Lola ĐorđevićPredsednik Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej u obilasku Hrama Svetog Save tokom radova u unutrašnjosti
„Hram Svetog Save postaje nova Aja Sofija“: Vučić i patrijarh obišli radove na Hramu /video, foto/ - Sputnik Srbija
Predsednik Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej u obilasku Hrama Svetog Save tokom radova u unutrašnjosti
„Više od 100 godina se borimo da uradimo naš hram. Svi su već mislili da je to bacanje novca u bunar, ali svuda gde Srbi žive, sav pravoslavni hrišćanski svet, videće da će hram biti završen pre kraja oktobra. On će postati jedan od najvećih i najvažnijih mesta okupljanja našeg naroda, ali i svih koji dolaze u Beograd“, kazao je on.

Rekao je i da je država Srbija u prethodne tri i po godine u izgradnju Hrama Svetog Save u Beogradu uložila 43 miliona evra, što je najviše u prethodnih 50 godina.

"Ja sam ponosan na to što smo kao država mogli najviše da pomognemo. To je narod dao, jer je država bila efikasna, desetostruko snažnija nego što je bila 2012, 2005, 2000, 1985. godine i bilo kad u svojoj prošlosti od 1945. godine pa na ovamo", rekao je Vučić.

Biće, kaže, ponosan na Hram Svetog Save, bio na vlasti ili ne.

© Foto : Lola ĐorđevićAleksandar Vučić i ptrijarh Irinej obilaze radove na Hramu
„Hram Svetog Save postaje nova Aja Sofija“: Vučić i patrijarh obišli radove na Hramu /video, foto/ - Sputnik Srbija
Aleksandar Vučić i ptrijarh Irinej obilaze radove na Hramu

Vučić je rekao da je video gornju kupolu, središnju kupolu, ali i kriptu kako su izgledali ranije, dodajući da nije mogao da sanja da će kroz skele moći da nazre kako će izgledati hram.

Preneo je da predstoje radovi na podu, kao i 20 odsto mozaika.

Vučić je ukazao da je mozaik težak za rad, jer je svaka pločica različita od druge, nema idealno ravnih, te će posebno na svetlu da se prelivaju.

To je, kazao je, poseban kvalitet, na čemu se zahvalio ruskim majstorima, ali i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i Gaspromu na donaciji od 10 miliona evra.

„Ti ruski prijatelji su godinama ovde radili i napravili nešto što ostaje za vjek i vjekova, za pokoljenja koja dolaze, za 1.000 godina", rekao je.

Ovo je, ističe predsednik, jedan od tri najveća hrama u svetu, a da nijedan od druga dva nije veći, ni onaj u Moskvi, ni onaj u Bukureštu.

Patrijarh poklonio Vučiću srpsku zastavu u mozaiku

Patrijarh srpski Irinej poklonio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pločicu - srpsku zastavu u mozaiku.

S obzirom da radove izvode ruski mozaičari, Vučić se našalio i kazao da bi, kada bi se pločica okrenula, mogla da bude i ruska zastava.

"Patrijarh mi ponekad kaže da bih mogao češće da dolazim u crkvu. Siguran sam da ću dolaziti na ovo predivno mesto, koje će biti na ponos svakom Srbinu, pravoslavcu i svakom čoveku druge vere, mesto mira i teško će se ovakvo mesto u svetu naći", rekao je Vučić.

Istakao je da je srećan i ponosan na to kako će za dva meseca izgledati unutrašnjost Hrama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala