Šef beloruske diplomatije: Promene nužne, ali ne po cenu revolucije

© Sputnik / Jegor Jeremov / Uđi u bazu fotografijaVladimir Makej
Vladimir Makej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej je izjavio da su promene u zemlji nužne, ali ne po cenu građanskih konflikata ili revolucije.
„Promene su nužne, to niko ne negira. Ali, ne po cenu građanskih konfrontacija ili revolucije. U tom slučaju žrtava i negativnih posledica bilo bi neuporedivo više. Već smo se, zbog događaja poslednjih dana, vratili znatno unazad“, naveo je Makej u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Prema njegovim rečima, Belorusija preživljava najtežu fazu u svojoj novijoj istoriji, a radi se o očuvanju državnosti.

Makej je pozvao diplomate da štite spoljnopolitičke interese Belorusije, ističući da ne želi da „izgubi“ svoju zemlju.

„U ovim sudbonosnim trenucima za našu zemlju neizmerno je važno štititi spoljnopolitičke interese Belorusije. Bez emocija odgovorite pred sobom na pitanje: Mogu li još nešto da uradim u svom poslu u korist zemlje? Ja sam na to pitanje odgovorio jer ne želim da izgubim svoju zemlju. Ako ste odgovorili potvrdno onda odbacite sumnje i nastavite odgovorno da obavljate svoj posao. Možda vas je sudbina pripremala upravo za ovaj istorijski trenutak“, apelovao je ministar.

On je dodao da spoljnopolitički interesi Belorusije ostaju isti i da diplomate ne treba slepo da slede mase već treba da se oslanjaju na sopstvene procene i osećanja.

Makej o pretnjama porodici

Istovremeno, Makej je rekao da njemu i njegovoj porodici stižu anonimne pretnje.

Kako je rekao, može da razume da se preti državnom službeniku koji je na određenoj poziciji, ali pretiti, anonimno, porodici, maloletnoj deci, to je podlo i nema nikakve veze s pojmom demokratija.

Situacija u Belorusiji

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala