Ruska vakcina ─ omiljena među Meksikancima

© Sputnik / AFK Sistema / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcina protiv korone
Proizvodnja vakcina protiv korone - Sputnik Srbija
Pratite nas
Očekivanja Meksikanaca da vakcina protiv virusa korona uskoro može biti dostupna povećala su se sa 27 odsto na 36 odsto u periodu između 11. jula i 15. avgusta, pokazalo je najnovije nacionalno istraživanje koje je obavio meksički list „Finansjero“. Anketa je pokazala da skoro 70 odsto Meksikanaca ima veliko poverenje u rusku vakcinu.

Uprkos napretku u očekivanjima, većina (55 odsto) smatra da će biti potrebno vreme da vakcina bude spremna. Taj pokazatelj je niži za 11 odsto u odnosu na prošli mesec, što se verovatno dogodilo u svetlu vesti o postignućima u razvoju vakcine, koje su se pojavile poslednjih dana, piše meksički list.

Proizvodnja vakcine protiv kovida 19 - Sputnik Srbija
Meksiko želi što pre rusku vakcinu protiv kovida

S jedne strane, ruski predsednik Vladimir Putin objavio je da je u njegovoj zemlji vakcina već spremna. S druge strane, predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je saopštio da će Meksiko učestvovati u proizvodnji vakcine koju razvijaju Oksfordski univerzitet i privatna laboratorija.

Ruska vakcina uživa najveće poverenje u Meksiku

Anketa je pokazala da je 66 odsto Meksikanaca izrazilo „veliku“ ili „određenu dozu“ poverenja u vakcinu proizvedenu u Rusiji, a 32 odsto ispitanika je reklo da „veoma“ veruju u nju. Istovremeno, 65, 63 i 60 odsto ispitanika ima veliko poverenje u vakcine proizvedene u Francuskoj, Engleskoj i SAD, ili donekle ima poverenja u njih. „Veliko“ poverenje u američku vakcinu ima 31 odsto Meksikanaca, u britansku vakcinu – 30 odsto, a u francusku – 28 odsto.

To je u suprotnosti sa nižim stepenom poverenja prema vakcini proizvedenoj u Meksiku – 22 odsto ispitanika je reklo da „veoma“ ima poverenja u nju, iako 63 odsto osoba „donekle“ ima poverenja u nju, kao i u evropsku.

Poverenje u kinesku vakcinu je najniže – 44 odsto donekle ima poverenja u nju, a samo 20 odsto je „vrlo“ sigurno u nju.

Iako su se neke aktivnosti u Meksiku vratile u normalu, anketa je pokazala da je procenat Meksikanaca, koji smatraju da epidemija virusa korona i dalje raste, povećan sa 46 odsto na 51 odsto, što je najviši pokazatelj takvog mišljenja od početka maja. U maju je rasprostranjenije mišljenje (41 odsto) bilo da je pandemija već dostigla vrhunac. Pokazatelj tog stava se postepeno smanjio na 26 odsto u avgustu. Istovremeno, 20 odsto smatra da je pandemija završena.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je prošle nedelje prvu na svetu vakcinu za prevenciju nove koronavirusne infekcije kovid 19, koju je napravio Naučni institut „Gamalej“ zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala