Rusija: Nikakve pretnje Amerike neće prekinuti našu saradnju s Iranom

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke pretnje na račun Rusije i Kine o „posledicama“ zbog saradnju sa Iranom su neosnovane, Moskva će nastaviti saradnju sa Iranom uprkos svim američkim pretnjama, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov. Kina je takođe osudila potez Vašingtona.
„Pretnje koje već stižu iz Vašingtona, da Rusija i Kina navodno treba da razmisle o posledicama su u uobičajenom američkom stilu. Nikakve pretnje neće promeniti naš stav. To se nikako neće odraziti na našu saradnju sa Iranom. Ne možemo se u svakoj situaciji složiti sa SAD. Mi ne znamo šta može sutra pasti na pamet ljudima koji donose odluke u toj zemlji. Rukovodimo se isključivo sopstvenim interesima, sopstvenim obavezama i međunarodnim pravom“, dodao je Rjabkov.

On je istakao da Moskva osuđuje namere SAD da obnovi sankcije Saveta bezbednosti UN protiv Irana.

„Nakon što su SAD izašle iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana, u potpunosti su izgubile bilo koja prava u okviru tog dokumenta. Oni nemaju ni pravne, ni političke osnove da upotrebe odredbe rezolucije 2231 SB UN protiv Irana. To je apsurdno. Mi osuđujemo takve postupke SAD“, rekao je Rjabkov.

On je dodao da namere Vašingtona da „obnovi“ sankcije UN-a protiv Irana dovode Savet bezbednosti u ozbiljnu krizu.

Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Američki embargo Iranu nije prošao: Savet bezbednosti odbacio rezoluciju SAD

„Tužno je što SB UN tone u ozbiljnu krizu zbog neodgovornih poteza Vašingtona. Upravo na SAD leži odgovornost za stvaranje te neprihvatljive situacije koja ometa SB UN u radu na širokom krugu pitanja, stvara određenu političku i psihološku napetost“, rekao je Rjabkov.

On je istakao da će Moskva, uprkos poslednjim potezima Vašingtona vezano za Iran, nastaviti saradnju sa SAD, jer u ovim uslovima situacija može postati samo gora bez dijaloga.

„Dijalog je bolji od nikakvog dijaloga. Trenutno je dijalog u toku, a o mnogim pitanjima čak intenzivno razmenjujemo mišljenja. Problem je u tome što su Amerikanci spremni da saslušaju i čuju samo sebe kada se radi o mnogim temama, ali to ne znači da dijalog treba prekinuti“, zaključio je diplomata.

Kina osuđuje američke sankcije

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan je izjavio da SAD nemaju pravo da zahtevaju obnavljanje režima sankcija UN protiv Teherana, jer su izašli iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o Iranu.

Portparol je istakao da je to stav apsolutne većine članova SB UN i međunarodni konsenzus.

„Kineska strana odlučno istupa protiv jednostranih sankcija SAD protiv drugih zemalja. Kineska strana uporno poziva SAD da izvršava odluke SB UN, svoje međunarodne obaveze i da poštuje zakonska prava i interese drugih zemalja“, dodao je kineski diplomata.

Ranije je saopšteno da će američki državni sekretar Majk Pompeo kaže uskoro obavestiti članove Saveta bezbednosti UN o obnavljanju sankcija protiv Irana. On je rekao da ukoliko Rusija i Kina to budu ometale Amerika će odgovoriti sankcijama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala