Rampa u Preševu: Srbija postavlja žičanu ogradu na granici sa Severnom Makedonijom

CC0 / / Zatvor
Zatvor - Sputnik Srbija
Pratite nas
Žičana ograda na granici sa Severnom Makedonijom, čija je izgradnja prema navodima lokalne samouprave u Preševu počela pre dva meseca, podiže se u skladu sa izmenama i dopunama vladine Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja.

Tom Uredbom propisano je da se zbog sprečavanja širenja kovida 19, a naročito masovnog neovlašćenog prelaska graničnog prelaza, nalaže privremeno zauzeće na zemljištu u privatnom ili državnom vlasništvu uz granicu sa Severnom Makedonijom i Bugarskom, navodi se u obrazloženju odluke Ministarstva finansija za rešenje o privremenom zauzeću imovine kroz koju ograda prolazi, objavljeno je na sajtu ministarstva.

U Preševu u lokalnoj samoupravi Tanjugu je rečeno da su radovi na ogradi dugačkoj 147 kilometara počeli pre dva meseca, da je ona već postavljena na državnoj imovini, dok je izgradnja na privatnim parcelama i u šumama zaustavljena.

Oni podsećaju da je prvu takvu ogradu 2015. podigla Mađarska, potom je napravljena između Slovenije i Hrvatske a da je takva u planu i sa Bugarskom.

Predsednik opštine Preševo Sćiprim Arifi rekao je za Tanjug da ih je Vlada Srbije obavestila o izgradnji žičane ograde neposredno pred početak radova, pošto je, kako dodaje, podizanje ograde deo dogovora sa Evropskom unijom za sprečavanje eventualnog talasa izbeglica sa istoka.

Ministarstvo finansija je da bi ograda mogla da prođe kroz privatne i državne i opštinske parcele, po zahtevu Republičke Direkcije za imovinu 30. aprila donelo rešenje o privremenom zauzeću zemljišta koje, kako je precizirano, na snazi može da bude najduže tri godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala