Srpskim državljanima za put u Crnu Goru potreban još jedan papir

Pratite nas
Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Sead Čirgić kazao je da bi bilo dobro da turisti iz Srbije, prilikom dolaska u Crnu Goru, a radi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, sa sobom imaju overeni obrazac Fonda za zdravstvo svoje zemlje.

Govoreći o zdravstvenoj zaštiti turista u Crnoj Gori, Čirgić je pojasnio da su turisti dužni sa tim obrascem da se jave crnogorskoj područnoj jedinici u mestu boravku, gde dobijaju zdravstveni list po kojem se, u slučaju potrebe za hitnom zdravstvenom zaštitom, ista i pruža "i tu dalje za njih nema nikakvih problema".

„Neće ni ovako biti problema, nikad ih nije bilo ni pre. U situaciji da se nađu u nekoj zdravstvenoj ustanovi, a svaka zdravstvena ustanova u Crnoj Gori zna da je dužna da se obrati Fondu, da nam da podatke o strancu, turisti, o čemu se radi i onda naš fond ostvaruje komunikaciju, konkretno sa fondom iz Srbije“, rekao je Čirgić, prenosi portal RTCG.

Turisti da ne brinu za zdravstvenu zaštitu

On je rekao da nije došlo do pooštravanja mera i procedura u odnosu na nadležnosti Fonda.

„Međutim, ono što se jeste promenilo zbog pojave pandemije je drugačiji postupak pravila, odnosno ponašanja prilikom ulaska turista u Crnu Goru i postupak u slučaju da ti turisti obole, konkretno od virusa kovid 19 ili su bili u kontaktu sa zaraženima“.

Čirgić je rekao da turisti uvek mogu da računaju na zdravstvenu zaštitu u slučaju potrebe za njom.

Gužva na aerodromu za let za Podgoricu - Sputnik Srbija
Gužva na aerodromu u Beogradu za let za Podgoricu /foto/

Direktor Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore Boris Šaban govorio je o značaju putnog zdravstvenog osiguranja, koje bi trebalo da pokrije troškove lečenja ako se desi bolest ili povreda na putu.

„To je vrlo jednostavno. Kontaktira se osiguravajuće društvo u Crnoj Gori. Osiguranje se izdaje za određeni broj dana, može i za duži period i vrlo je pristupačno kad je cena u pitanju“, rekao je Šaban.

Osiguranje ne pokriva kovid 19

Pojasnio je da se u iznosu od deset evra može pokriti osiguranje u trajanju od desetak dana.

Kad je reč kovidu 19, Šaban je rekao da je što se tiče osiguranja, taj vid pokrića, ako bi nastao, isključen.

„To je standardna procedura koja je karakteristična za osiguranja, slično kao u slučaju ratnog ili vanrednog stanja“, pojasnio je Šaban.

Podsetimo, državljani Srbije, odlukom donetom 14. avgusta, u Crnu Goru mogu ući ukoliko:

1. Da poseduju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom;

2. Da su testovi izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 sata u trenutku ulaska u Crnu Goru;

3. Da u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru nisu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Međutim, pre dva dana iz Crne Gore je najavljeno da bi za građane Srbije mogli da budu ukinuti obavezni PCR testovi ukoliko se nastavi sa poboljšanjem zdravstvene situacije u Srbiji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala