Nemačka i Francuska spremne Navaljnom da pruže medicinsku pomoć i azil

© AP Photo / Michael SohnAngela Merkel i Emanuel Makron
Angela Merkel i Emanuel Makron  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuska i Nemačka su spremne da pruže medicinsku pomoć Alekseju Navaljnom koji je hospitalizovan u Omsku, izjavili su francuski lider Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj pres-konferenciji.
„Što se tiče Navaljnog, mi smo jako zabrinuti i ogorčeni situacijom. Jutros smo saznali šta mu se desilo. Hoću da kažem da ga podržavamo, njegovu porodicu i želimo da ozdravi. Informacije koje sada imamo su krajnje zabrinjavajuće. Nastavljamo da pratimo situaciju. Razgovarao sam sa kancelarkom, prirodno, spremni smo da pružimo svu neophodnu pomoć Alekseju Navaljnom i njemu bliskima u medicinskom planu, u planu azila, zaštite“, rekao je Makron.

On je dodao da je spreman da pruži azil Navaljnom.

„Bićemo vrlo oprezni prema istrazi koja bude vođena. Nadam se da će se spasiti. Mi ćemo pružiti svu neophodnu pomoć da se to uradi“, naglasio je predsednik Francuske.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je bila šokirana hospitalizacijom Navaljnog i njegovim stanjem. Ona je takođe saopštila da nemačke bolnice takođe mogu pružiti pomoć Navaljnom.

Ruski bloger i lider opozicije Aleksej Navaljni ranije danas je smešten u bolnicu nakon što mu je pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Navaljni je nakon toga pao u komu. Njegova portparolka Kira Jarmiš saopštila je da se pretpostavlja da je Navaljni otrovan. Lekari bolnice saopštili su da je on na reanimaciji.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala