MUP Belorusije objavio pozive demonstranata na maltretiranje policije

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPripadnici beloruske policije pored barikada koje su postavili demonstranti na protestima u Minsku
Pripadnici beloruske policije pored barikada koje su postavili demonstranti na protestima u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije objavilo je snimak i prepisku navodnih organizatora protesta u Belorusiji u kojima oni pozivaju na otmicu pripadnika snaga bezbednosti i njihovo maltretiranje.

„Ljudi, moramo početi da radimo!.. Ovo će biti naš odgovor“, piše u prepisci koje je objavila portparolka beloruskog Ministarstva na svom nalogu na Telegramu.

U prepisci se vidi kako navodni organizatori protesta objašnjavaju različite načine za „osvetu“ policiji.

Osim toga, prepiske sadrže pozive vozačima automobila, motociklistima i biciklistima da „organizuju zastoje u saobraćaju uz mogućnost otvaranja hitnih koridora“.

U pozivima se takođe predlaže „da se objave pravila za buduće mitinge“. Prema ovim pravilima „žene snimaju, objavljuju u četovima, a svi muškarci su spremni da zaštite i brane svoje“. Takođe, „ako postoje žene koje se mogu da gurnu jače od muškaraca, niko nije protiv toga“.

Protesti u Belorusiji

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Izbori su održani 9. avgusta. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala