Moskva: Razmeštanjem raketa u Aziji SAD destabilizuju situaciju u svetu

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Težnja Sjedinjenih Američkih Država da rasporede rakete srednjeg i kratkog dometa u azijskom regionu usmerena je protiv Kine i može da destabilizuje situaciju i u regionu i u svetu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brigingu.

„Smatramo da je ovo destabilišuća mera sa stanovišta međunarodne i regionalne bezbednosti. Nesumnjivo, pojava novog američkog raketnog oružja u ovom regionu ponovo bi izazvala opasan korak u trci u naoružanju“, naglasila je Zaharova.

Ona je navela da se mora uzeti u obzir da bi „takvo oružje stvorilo dodatne raketne rizike i za našu teritoriju, uključujući objekte od strateškog značaja, što bi zahtevalo preduzimanje neophodnih mera reagovanja“.

Ranije je specijalni izaslanik SAD za kontrolu oružja Maršal Bilingsli izjavio u intervjuu za japanski list „Nikej“ da Sjedinjene Američke Države planiraju da razgovaraju sa brojnim azijskim zemljama o načinima povećanja mera zaštite saveznika usled rastućih pretnji iz Kine, uključujući mogućnost razmeštanja raketa srednjeg i kratkog dometa na kopnu.

Sjedinjene Američke Države povukle su se 2019. godine iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, optužujući Rusiju da ga krši. Moskva je demantovala takve optužbe i bila spremna da demonstrira raketu koja je izazvala pitanja i razgovarati o toj temi, ali Sjedinjene Američke Države nisu pošle u susret i povukle se iz sporazuma jednostrano. Ministarstvo spoljnih poslova Rsije izjavilo je da Moskva nije protiv uključivanja drugih zemalja u raspravu sa Sjedinjenim Američkim Državama o pitanjima strateške stabilnosti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala