Moskva o dijalogu s beloruskom opozicijom: To bi bilo mešanje u unutrašnje poslove zemlje

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj iz parka Zarjadje
Pogled na moskovski Kremlj iz parka Zarjadje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj smatra da bi dijalog Rusije sa beloruskom opozicijom bilo mešanje u unutrašnje poslove zemlje, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Uzdržavamo se od bilo kakvih komentara o tome. Još jednom ponavljam, beloruske vlasti putem dijaloga sa predstavnicima onih koji protestuju treba da identifikuju probleme u Belorusiji. Mi ne bismo želeli da se sada mešamo u taj protest ni na koji način, pogotovo u najoštrijoj fazi“, istakao je portparol Kremlja.

Peskov je na brifingu za novinare naglasio da Rusija ne namerava da se meša u situaciju sa rezultatima predsedničkih izbora u Belorusiji, i još jednom dodao da je ruski lider Vladimir Putin čestitao beloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku pobedu na izborima.

Kremlj je uveren da postoji mešanje u situaciju u Belorusiji, kako indirektno, tako i direktno, rekao je Peskov.

„Ne želim da konkretno govorim o tim snagama, tim zemljama. Ali mi konstatujemo da postoji i indirektno, pa čak i direktno mešanje. Zabrinuti smo zbog toga i još jednom ponavljamo da smo ubeđeni da probleme u Belorusiji treba da rešavaju sami Belorusi putem dijaloga, u pravnim okvirima“, rekao je on.

Ranije je član predsedništva Saveta Pavel Katuško izjavio je da je to telo, koje je formirala beloruska opozicija, spremno za kontakte sa Rusijom, koja ostaje strateški partner Belorusije.

Pravni hendikep u saopštenju EU

Kremlj vidi svojevrstan pravni hendikep u saopštenju Evropske unije povodom izbora u Belorusiji, konstatovao je Peskov.

„Kremlj vodi dijalog sa EU. U stavu koji je juče iznesen mi vidimo svojevrstan pravni hendikep. Mi i dalje dosledno iznosimo sagovornicima mišljenje da je nedopustiv spoljni uticaj na događaje u Belorusiji“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li će Kremlj voditi dijalog sa EU zbog izjave o nepriznavanju rezultata izbora u Belorusiji i pružanju materijalne podrške beloruskom narodu i uvođenjem sankcija odgovornim za nasilje.

Protesti u Belorusiji

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala