Lavrov sa Čavušogluom razgovarao o Siriji i Libiji

© TASS/POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu
Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i njegov turski kolega Mevlut Čavušoglu održali su telefonski razgovor o situaciji u Libiji i Siriji.

Lavrov i Čavušoglu razgovarali su o intenziviranju procesa mirnog rešavanja sukoba u Siriji i potvrdili spremnost Moskve i Ankare da pruže podršku radu Ustavnog komiteta Sirije u Ženevi.

Takođe je istaknut značaj povećanja sveobuhvatne borbe protiv terorističke pretnje i sprečavanje novih napada terorista, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Dvojica ministara razmatrala su i situaciju u Libiji i dogovorila se da nastave konsultacije za pomoć u prekidu vatre i početka dijaloga, dodaje se u saopštenju.

„Održana je sadržajna razmena mišljenja o situaciji u Libiji. Ministri su istakli da ne postoji alternativa za političko rešenje krize u interesu naroda ove zemlje na osnovu postojećeg međunarodnog pravnog okvira, pre svega, Rezolucije 2510 Saveta bezbednosti UN i odluke Berlinske konferencije od 19. januara... Dogovoreno je da se nastave konsultacije za pomoć stranama u cilju što skorijeg uspostavljanja režima prekida borbenih dejstava i započeo međulibijski dijalog o putevima za pronalaženje političkog rešavanja sukoba“, precizira Ministarstvo.

U Libiji traje sukob između Vlade nacionalnog sporazuma Fajeza Saradža, koja kontroliše Tripoli i teritorije na zapadu zemlje i Libijske nacionalne armije pod komandom maršala Halife Haftara, koja sarađuje sa parlamentom koji zaseda na istoku zemlje. Vladu nacionalnog sporazuma podržavaju Turska i Katar, dok Libijsku nacionalnu armiju podržavaju Egipat i UAE.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala