Osam stvari koje treba znati o razvoju vakcine adenovirusa čoveka

© Foto : RDIF press serviceProizvodnja prve vakcine protiv virusa korona
Proizvodnja prve vakcine protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naredne nedelje zajedno sa vakcinacijom dobrovoljaca iz rizičnih grupa počeće postregistraciono kliničko testiranje efikasnosti i bezbednosti vakcine "Sputnik V" u kojem će učestvovati više od 40.000 ljudi.

Prošle su četiri decenije od razvoja tehnologije adenovirusnih vakcina. Za te četiri decenije je napravljena tehnološka platforma, koja je testirana na desetinama hiljada ljudi.

Amerikanci koriste žive adenovirusne vakcine protiv adenovirusa, odnosno uvode u organizam sam ovaj adenovirus da izazove pojavu antitela, dok ruska vakcina koristi ubijen adenovirus samo kao nosilac za komponente korone (koji se zove vektir).

• Istraživanja adenovirusa čoveka kao potencijalne baze za razvoj vakcine počela su 1953. godine.

• Vakcina ne sadrži žive adenoviruse čoveka, već adenovirusne vektore čoveka, tj. viruse čoveka koji se ne mogu razmnožavati u organizmu i potpuno su bezbedni za zdravlje.

• Više od 20.000 ljudi učestvovalo je u kliničkim ispitivanjima vakcine i preparata, zasnovanih na ljudskim adenovirusima ili adenovirusnim vektorima čoveka.

• Najmasovnija primena vakcine adenovirusa čoveka u svetu vršena je u Oružanim snagama SAD od 1971. godine do danas. Takve vakcine se predlažu svim pitomcima. Američka Uprava za kontrolu hrane i lekova (FDA) odobrila je vakcine adenovirusa čoveka 2011. godine. Vakcinu je primilo više od 10 miliona američkih vojnika.

• Preparat protiv raka, zasnovan na adenovirusnim vektorima čoveka je bio odobren za korišćenje u terapiji više od 30.000 pacijenata u Kini.

• Dokazano je da ne postoje dugoročni rizici za zdravlje od vakcina koje su bazirane na adenovirusima, uključujući rizik od kancerogenosti (nastanak onkoloških bolesti) i rizik uticaja na plodnost. Bezbednost za zdravlje potvrđena je u više od 75 međunarodnih članaka i više od 250 kliničkih testiranja.

• Druga sredstva za dostavljanje genetičkog materijala virusa za stimulaciju imunološkog odgovora organizma ranije se nikad nisu koristila u registrovanim vakcinama. Dugoročna istraživanja mogućih efekata takvih tehnologija na organizam čoveka, uključujući mogućnost onkološkog uticaja i uticaj na plodnost, nisu izvođena.

• Adenovirusne vektore čoveka koriste vodeće farmaceutske kompanije sveta u izradi vakcina protiv virusa korona. U isto vreme, njihova vakcina je jednovektorska: CanSino (Kina) koristi vektor Ad5 koji je već prihvatila kineska vojska, Johnson&Johnson (SAD) – vektor Ad26. Johnson&Johnson je dobila narudžbine od SAD i Evrope za više od 140 miliona doza preparata na osnovu vektora Ad26.

© SputnikDvovektorska vakcina
Osam stvari koje treba znati o razvoju vakcine adenovirusa čoveka - Sputnik Srbija
Dvovektorska vakcina

 

 

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala