Bura zbog tvita: FBI objavio "Protokol sionskih mudraca"

© AFP 2023 / MANDEL NGAN / FILESFederalni istražni biro FBI
Federalni istražni biro FBI - Sputnik Srbija
Pratite nas
FBI je objavio neobičan tvit u kom se našao kontroverzni dokument „Protokoli sionskih mudraca“  sa beleškama, ali bez ikakvog konteksta ili objašnjenja. Iz Biroa su se izvinili i rekli da je tvit objavljen slučajno, ali se bura oko njega ne stišava.

Već više od jednog veka, tekst „Protokoli sionskih mudraca“ promoviše teoriju da Jevreji planiraju da preuzmu svet.

Od vremena Hitlera pa do danas antisemiti šire zloglasni tekst, prenosi Vašington post.

U sredu se to dogodilo i na nalogu FBI-ja na Tviteru. Nalog pod nazivom „FBI Records Vault“ vodi na vezu sa PDF dokumentom koji sadrži antisemitski pamflet, kao i dokumenta FBI-ja u vezi s tim, bez ikakvog drugog konteksta i objašnjenja, prenosi Vašington post.

FBI se kasnije izvinio i pojasnio da je nalog automatizovan i da šalje linkove do zapisa koji su objavljeni putem zahteva o Zakonu o slobodi informacija (FOIA).

„Materijali FOIA su objavljeni na nalogu FBI-ja i nalogu FOIA putem automatizovanog procesa bez daljeg opisivanja konteksta dokumenata“, piše u tvitu. „Žalimo što je ovo izdanje možda nehotice izazvalo nevolje u zajednicama kojima služimo.“

Ali negativne reakcije su se nastavile i nakon izvinjenja. Liga za borbu protiv kleveta osudila je FBI jer nije primetio da su dokumenti „viralno antisemitski“.

„Već smo primili izveštaje mnogih iz američke jevrejske zajednice koji su povređeni neodgovornim načinom objavljivanja ovog dokumenta“, kaže se u saopštenju. „Pozivamo FBI da sada ispravi ovu grešku i radi bolje u budućnosti.“

Protokoli sionskih mudraca

Tvit je nastao u momentu pojačane zabrinutosti zbog antisemitizma u Americi. Zločini mržnje nad Jevrejima u porastu su širom SAD, pri čemu su antisemitski zločini u Njujorku prošle godine porasli za 21 posto. Istovremeno, Tramp je u sredu prihvatio podršku „KAnona“ (QAnon), internet-zajednice koja je propagirala neke antisemitske teze koji nalikuju onima iz „Protokola“.

Dokument, prvi put objavljen 1903. Od tada „Protokoli“ spadaju među najviše zloupotrebljavane napise u istoriji. 

Iako je njihova autentičnost stavljena pod sumnju takoreći odmah po štampanju, na „Protokole“ su se uporno pozivale razne antisemitske struje i politički pokreti, počev od Hitlera do modernih širom sveta. Oni nikada nisu nestali. Pojavili su se u antisemitskim spisima u Japanu i širom Južne Amerike, a Kju-kluks klan i arijevske nacije su promovisale ovaj tekst.

Dokument koji je tvitovao nalog FBI-ja sadrži „Protokole“ u celosti, zajedno sa izveštajima FBI-ja koji je knjigu klasifikovao kao lažnu. Sadržan je i izveštaj Senatskog odbora za pravosuđe iz 1964. godine, u kojem tekst nazivaju „izmišljenim“ i „grubim i opakim glupostima“. Takođe postoji nekoliko pisama bivšem direktoru FBI-ja  Edgaru Huveru u kojima je primećeno zabrinjavajuće ponovno oživljavanje teksta.

FBI je konstatovao da takve informacije treba predstaviti javnosti u skladu sa Zakonom o javnom informisanju.

„FBI često dobija informacije od javnosti, koje su u našim stalnim dosijeima i objavljene u skladu sa zakonom“, tvitnuo je Biro u sredu. „FBI mora da obradi istorijske dosijee koji su sakupljani u prošlosti, a neke od njih mogu se smatrati uvredljivim“, zaključuju oni.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala