„Brzi odgovor“ elitnih britanskih specijalaca u Bosni – „zavode red“ baš pred izbore

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUENEUFOR
EUFOR - Sputnik Srbija
Pratite nas
Učešće britanskih vojnika na vojnoj vežbi „Brzi odgovor“koju organizuje EUFOR, snage Evropske unije u Bosni i Hercegovini, pokazatelj je da Velika Britanija i nakon izlaska iz Unije želi da utvrdi svoj uticaj na Zapadnom Balkanu. I to pojačano, pred svake izbore.

Iskrcavanje elitnih britanskih padobranaca na sarajevski aerodrom početkom avgusta neodoljivo je podsetilo na sličan događaj od pre dve godine. Tada je, uoči opštih izbora, u Bosnu i Hercegovinu iz Britanije stiglo 40 obaveštajaca pod izgovorom borbe protiv takozvanog ruskog uticaja. Sada, su specijalci stigli bez ikakvog obrazloženja, osim da će učestvovati na vežbama „Brzi odgovor 2020“. Ali i ovog puta uoči izbora, lokalnih, koji bi trebalo da budu održani 15. novembra.

Britanski specijalci vežbaju u Bosni – uvek pred izbore

Vežba „Brzi odgovor“ održava se svake godine, i kada je godina izborna, i kada nije, kaže dekan banjalučkog Fakulteta bezbednosnih nauka Predrag Ćeranić. Međutim, dodaje, u svemu tome postoje druga pitanja koja bi javnost trebalo da postavi.

„Prvo je pitanje zašto se u zemlji za koju se zna da je bremenita nizom  bezbednosnih problema, kao što je opasnost od terorizma, održavaju vežbe koje za cilj imaju održavanje javnog reda i mira? U kontigentu EUFORA učestvuje nekoliko zemalja, ali britanske snage su najbrojnije. One i kreiraju tu vojnu vežbu; vojnici imaju štitove, šlemove, palice. Dakle imaju policijsku opremu. Zašto se održava vežba tog tipa, a ne recimo, simulacija terorističkog napada na policijsku stanicu, ambasadu i slično“, objašnjava Ćeranić.

Naš sagovornik podseća da se u BiH dogodilo nekoliko terorističkih akata, kao što su bili napad na američku ambasadu u Sarajevu ili napadi na policijske stanice u Zvorniku i Bugojnu.

Da li vežba na kojoj vojnici EUFOR-a vežbaju održavanje javnog reda i mira znači da se u BiH očekuju neredi, pa će međunarodne snage regulisati javni red i mir, pita se Ćeranić.

I pre dve godine, koja je bila godina opštih izbora, na vežbama su učestvovale brojne snage, među kojima su Britanci takođe dominirali. Ćeranić kaže da su to snage koje dolaze iz Kenta, opremljene policijskom opremom.

Šta Britanija još traži u EUFOR-u

Drugo pitanje, prema Ćeranićevim rečima, tiče se učešća britanskih snaga – EUFOR su snage EU, ali Britanija izlazi iz EU – zašto oni kreiraju vežbu, zašto su najbrojniji u tim snagama, umesto da se povuku? Zbog zatvorenosti britanskog ministarstva odbrane prema javnosti, ne može se saznati koje su namere britanskih snaga u vežbi za koju se, osim da će snage EUFOR-a uvežbavati održavanje javnog reda i mira, ne zna ništa više.

Prema Ćeranićevim mišljenju, britanske snage u EUFOR-u su još dominantne zato što Velika Britanija ne želi da se odrekne svog uticaja na Balkanskom poluostrvu.

„Oni izlaze iz EU, ali to ne znači da koriguju svoje interesne sfere u svetu, pa ni u Evropi. Mislim da žele da ostanu prisutni i u vojnom, i u obaveštajnom, i u političkom smislu, kako bi uticali na političke prilike u regionu, na izbor pojedinih vlada i uopšte na politička kretanja“, smatra Ćeranić.

I na globalnom planu, Velika Britanija nastoji da održi imidž svetske sile, zaključuje naš sagovornik i podseća da su britanski vojni brodovi prisutni i u regionu Persijskog zaliva, kao i u regionu Južnog kineskog mora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala