Beloruska opozicija poziva vojsku i policiju na sastanak

Protesti u Minsku
Protesti u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Beloruska opozicija donela je odluku da proširi sastav Koordinacionog saveta i predložila oružanim snagama Belorusije da održe sastanak na kojem bi se razmotrili zahtevi većine građana.
„Doneta je odluka da se proširi sastav Koordinacionog saveta kako bi se njemu priključio veliki broj profesionalaca, koji su spremni da rade na rešavanju političke krize“, navedeno je u saopštenju Saveta.

Savet nije precizirao koliko će članova sada imati. Ranije se on sastojao od 70 ljudi. Prethodno je saopšteno da je Koordinacioni savet opozicije Belorusije za prenos vlasti izabrao na sastanku u sredu sedmočlani prezidijum.

Istovremeno, KS opozicije predložio je vojsci i policiji Belorusije da održe sastanak, kako bi diskutovali o svojim zahtevima.

„Najnovije vesti Koordinacionog saveta su sledeće: '20. avgusta 2020. godine, zvanična obraćanja upućena su Generalnom tužilaštvu, Istražnom komitetu, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Komitetu državne bezbednosti (KGB), sa zahtevom da se održe hitni sastanci na kojima bi se razmotrili zahtevi većine građana Republike Belorusije, navedenih u rezoluciji“, navedeno je u saopštenju saveta na Telegram-kanalu.

Glavni tužilac Belorusije Aleksandar Konjuk saopštio je u četvrtak da je pokrenut krivični postupak zbog formiranja Koordinacionog saveta opozicije. Tužilac je rekao da je njihova delatnost neustavna i da formiranje takvih organa nije predviđeno zakonom. Za ovakve optužbe preti kazna do pet godina zatvora.

Protesti u Belorusiji

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Izbori su održani 9. avgusta. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala