Belorusija: Pokrenut krivični postupak protiv Koordinacionog saveta, preti i do 5 godina zatvora

© AP Photo / Sergei GritsPristalice opozicije na protestu u Minsku
Pristalice opozicije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni tužilac Belorusije Aleksandar Konjuk saopštio je da je pokrenut krivični postupak zbog formiranja Koordinacionog saveta opozicije.
„Formiranje i delatnost Koordinacionog saveta usmereni su na osvajanje vlasti i na nanošenje štete nacionalnoj bezbednosti Belorusije. U skladu s tim pokrenut je krivični postupak“, citira tužioca beloruska redakcija Sputnjika.

Tužilac je rekao da je njihova delatnost neustavna i da formiranje takvih organa nije predviđeno zakonom.

Za ovakve optužbe preti kazna do pet godina zatvora.

Tužilac je takođe naveo da je Savet već napustilo nekoliko članova jer su, kako je rekao, shvatili da su njihovi postupci nezakoniti.

U Koordinacionom savetu ističu da njihove aktivnosti nisu uperene protiv nacionalne bezbednosti Belorusije, već da imaju za cilj posredovanje između vlasti i društva.

„Nismo saglasni. Kakva pretnja nacionalnoj bezbednosti? To je nemoguće. Savet je u svojoj suštini služba za medijaciju. On je formiran da bi se smirio sukob između vlasti i naroda, a ne da bi se on raspirivao“, rekao je član predsedništva Saveta Sergej Dilevski.

Upitan da li strahuje od problema s policijom, odgovorio je potvrdno. 

Koordinacioni savet opozicije formiran je 18. avgusta.

Protesti u Belorusiji


U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Izbori su održani 9. avgusta. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala