Američka predusretljivost – pokušaj zabijanja klina u rusko-kineske odnose

CC BY 2.0 / U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Ronald Gutridge / Lansiranje rakete "Trajdent II D5" sa balističke raketne podmornice "Nebraska"
Lansiranje rakete Trajdent II D5 sa balističke raketne podmornice Nebraska  - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su predale ruskoj strani obaveštajne informacije o delatnostima Kine u sferi razvoja nuklearnog oružja, ali motiv za to nije želja Vašingtona da sarađuje sa Moskvom, nego pokušaj „zabijanja klina“ između Rusije i Kine, smatra vojni stručnjak Aleksej Leonkov, koji detaljno proučava i analizira američke vojne doktrine

Ekspert napominje da su analitičari američke „Ren korporacije“ došli do zaključka da je antiruska i antikineska politika vođena istovremeno dovela do zbližavanja dve zemlje i da tu politiku treba promeniti.

„Kina svojim oružjem ne preti Rusiji i to vrlo dobro znamo, a čak i sarađujemo sa Kinom u nuklearnoj sferi. Amerikanci nas ne mogu prevariti i zavarati tim navodnim uslugama“, ističe Leonkov.

Od 2020. godine Rusija i Kina se u američkim dokumentima nazivaju ‘neprijateljima prvog reda’, što se nazivalo standard „2+“ i omogućavalo vođenje ratnih operacija na dve i više teritorija. Sada su, međutim, usvojili standard „jednog rata“, kažu ruski eksperti.

„Novi standard „jednog rata“ govori o tome da SAD mogu da ratuju samo protiv jedne velike sile. Odnosno, to može biti ili Rusija ili Kina. Istraživanja pokazuju da čak i uz pomoć svih svojih saveznika SAD neće moći da vode rat sa oba neprijatelja odjednom. Stoga je za njih savezništvo Rusije i Kine najstrašnije što se može dogoditi i po njima stvaranje tog savezništva ni u kom slučaju ne bi trebalo dozvoliti“, kaže Leonkov za Sputnjik.

SAD žele da unište START-3 i rasporede rakete u Evropi

Vest da su SAD predale Rusiji obaveštajne informacije o delatnostima Kine u sferi razvoja nuklearnog oružja obelodanio je specijalni izaslanik američkog predsednika za kontrolu nad naoružanjem Maršal Bilingsli, koji je rekao da je Kina 2019. godine lansirala više od 200 balističkih raketa.

On je pozvao Peking da prekine s tim i da konačno objavi koliko trenutno ima nuklearnog oružja, te je ponovio stav Vašingtona da bi naredni sporazum o nuklearnom naoružanju trebao da uključi i Kinu i da tu zemlju ograniči.

Leonkov, međutim, ističe da Rusija i bez Bilingslija ima sisteme koji kontrolišu lansiranje balističkih raketa i podseća da postoji sporazum s Kinom prema kojem i sami Kinezi izveštavaju Rusiju o svojim lansiranjima, ali da Moskva te podatke ne objavljuje.

„Međutim, za razliku od Kine, SAD takođe su lansirale rakete i uprkos činjenici da sa njima imamo Sporazum START-3, oni zaboravljaju da nas obaveste o svojim lansiranjima. Zbog toga Bilingsli i ti njegovi „pokloni“ asociraju na poslovicu: „Čuvajte se Danca koji donose poklone“.

Poligonski testovi kompleksa „Posejdon“ - Sputnik Srbija
„Oružje sudnjeg dana kome ništa ne može da odoli“: Šta testira Rusija

Bilingslijeva izjava je usledila nakon druge runde konsultacija Rusije i SAD o strateškoj stabilnosti koja je završena u Beču novim zahtevima Vašingtona. Sada, kao uslov za produženje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju (START), Amerikanci insistiraju na potpisivanju dodatnog politički obavezujućeg okvirnog dogovora na nivou predsednika dveju zemalja. Prema američkoj strani, taj dogovor mora biti napravljen tako da može u doglednp vreme uključiti Kinu. Ovaj dokument treba da obuhvati i strateški i taktički nuklearni arsenal strana, kao i da obezbedi nove mere kontrole i transparentnost. Međutim, određeni uslovi odnose na novog rusko naoružanje koje nije obuhvaćeno trenutnim sporazumom.

Bilingsli je naveo da je „lopta sada na terenu Rusije“. Moskva je "uzela u obzir" predloge Vašingtona, ali je naglasila da nije zainteresovana za produženje START-a "po svaku cenu".

Rusija se zalaže za produženje Sporazuma START-3, koji ističe u februaru 2021. godine, na još pet godina, ali su SAD prethodnih meseci zahtevale da se Kina dovede za pregovarački sto o kontroli naoružanja. Iako je kineski nuklearni arsenal daleko inferiorniji u odnosu na ruski i američki, Bilingsli smatra da je kineski faktor "glavni izazov u ​​poslednjoj deceniji". Peking je odbacio inicijativu Vašingtona, a Moskva ne želi da ubeđuje Kinu na taj korak.

Na pitanje gde je zapelo i šta je u tim pregovorima glavni „kamen spoticanja“, Leonkov kaže:

Amerikanci su već najavili da više neće insistirati na tome da Kina učestvuje u pregovorima, ali zahtevaju zabranu hipersoničnih sistema koje je Rusija stvorila ili njihovo značajno ograničenje. Analitička grupa američkog Kongresa prošle godine, nakon analize našeg novog oružja koju je Putin najavio da u martu 2018. godine, došla je do zaključka da Amerikanci nemaju čime da odgovore, zbog čega su preporučili Pentagonu da se „izbavi“ od ruskih hipersoničnih sistema, kao što su „Posejdon“ i „Burevesnik“. Sada smo svedoci da se u Beču pregovara o njima“, kaže ruski vojni analitičar.

On objašnjava da Amerika namerno zateže i odugovlači na pregovorima da bi dobila na vremenu i da bi postojeći sporazum propao.

„Tako da će oni kad unište ovaj sporazum, a verujem da će ga uništiti, za sve okriviti rusku stranu s formulacijom: „Rusiji smo predložili niz mera, ali zla Rusija nije pristala na to“. Njima je potrebno da propadne START-3, jer planiraju da rasporede rakete srednjeg dometa u Evropi - kako tvrde, bez nuklearnih bojevih glava, a START-3 ih sprečava da budu opremljeni tim bojevim glavama. Ispostavilo se da je njihovo povlačenje iz Dogovora o raketama srednjeg i kratkog dometa bilo nespretno, pa se sada oni ponašaju suptilnije - započeli su pregovore, prave ustupke, slažući se da ne uključuju Kinu...“, rekao je Leonkov.

Lukava igra

Leonkov navodi da je šef Pentagona Mark Esper nedavno najavio da će američke krstareće rakete morskog baziranja biti opremljene nuklearnim bojevim glavama i istovremeno podseća da američka nuklearna doktrina uključujuje i preventivni nuklearni napad, dok je ruska doktrina odbrambena.

Navijači SAD i Rusije  - Sputnik Srbija
Otvoreno pismo američkih političara: Promenite politiku prema Rusiji, ovo je suludo

„To znači da će Amerikanci odlučivati po sopstvenom nahođenju. Štaviše, upotreba ovih krstarećih raketa sa nuklearnim bojevim glavama prepuštena je komandama – evropskoj, indo-pacifičkoj itd. Odnosno, oni će kada budu rušili još jednu Vladu i organizovali prevrate koristiti nuklearno oružje protiv tih zemalja, ali naše oružje kaže da u tome neće uspeti. Zato sada Amerikanci igraju tako lukavu igru. Ali verujem da START-3 neće biti produžen“, smatra Leonkov.

Leonkov podseća da su Rusija i Kina predlagale da se pregovara sa svim nuklearnim zemljama i u tom kontekstu želele su da za pregovarački sto stave Veliku Britaniju, Francusku, Indiju, Severnu Koreju i Izrael.

„Oni mogu nekontrolisano da proizvode nuklearno oružje, jer ih ne obavezuju nikakvi ugovori. Danas imamo dva osnovna ugovora - o zabrani širenja nuklearnog oružja, tako da se nuklearne bojeve glave ne pojavljuju svuda kao pečurke posle kiše, kao i o zabrani nuklearnih testiranja. Na njihovoj osnovi se može izraditi jedinstveni sporazum za sve zemlje, da se članovi nuklearnog kluba ne umnožavaju i da bi postojala kontrola oružja. Time bi mogle da se izbegnu teške posledice kao što je Treći svetski rat“, zaključio je Leonkov.

Podsetimo, Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja jedini je preostali sporazum o ograničenju oružja između Rusije i SAD, koji je potpisan 2010. godine.

Prve dve runde pregovora između Rusije i SAD o produženju tog sporazuma održane su tokom juna i jula, ali nije došlo do dogovora.

Pogledajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala