Pao u komu: Aleksej Navaljni hitno hospitalizovan, sumnja se na trovanje /video/

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaAleksej Navaljni
Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Avion, kojim je ruski opozicioni lider i bloger Aleksej Navaljni leteo iz Tomska u Moskvu, hitno je sleteo u Omsku, jer mu je pozlilo, saopštila je portparolka Fonda za borbu protiv korupcije Kira Jarmiš. Prema njenim rečima, Navaljni se nalazi u komi.
„Pretpostavljamo da su Alekseja otrovali nečim što su sipali u čaj. To je bilo jedino što je pio od jutros. Lekari kažu da se otrov brže apsorbovao preko vrele tečnosti“, navela je Jarmiš.

Kako je rekla, Navaljni je u komi i trenutno je priključen na respirator. Rezultati analiza još nisu stigli. U bolnicu su pozvali policiju.

Glavni lekar bolnice u Omsku Aleksandar Murahovski rekao je Sputnjiku da je Navaljni na intenzivnoj nezi i da je njegovo stanje teško. Njegov zamenik, lekar Anatolij Kalinjinčenko, kaže da se trovanje uzima kao jedan od mogućih razloga za stanje u kojem se Navaljni nalazi, ali da se ne može sa sigurnošću tvrditi da se radi o tome. Kako je dodao, nijedna opcija nije isključena.

„Naravno, trovanje se razmatra kao jedna od mogućih razloga za pogoršanje stanja, ali pored toga može biti niz uzroka koji su doveli do ovog stanja“, rekao je Kaliničenko.

On je dodao da bez saglasnosti pacijenta ne može saopštiti detaljnije informacije o dijagnozi i lečenju, niti da može da kaže da li je Navaljni u životnoj opasnosti.

Ministarstvo zdravlja u Omskoj oblasti je saopštilo da u lečenju Navaljnog učestvuju lekari svih specijalnosti i proveravaju nekoliko dijagnoza. Oni su potvrdili da je pacijent u teškom stanju.

Prema tvrdnjama Fonda za borbu protiv korupcije, Navaljnog su već pokušali da otruju pre godinu dana kada se nalazio u pritvoru.

Kako je saopštio predstavnik odeljenja MUP-a Rusije u Tomsku Mihail Mihajlov, policija u Tomsku proverava da li je Navaljni mogao biti otrovan na aerodromu u tom gradu.

Televizija REN TV objavila je video hospitalizovanja Navaljnog nakon hitnog prizemljenja aviona u Omsku.

Podsetimo, Aleksej Navaljni je osnivač Fonda za borbu protiv korupcije. Ministarstvo pravde Rusije je 9. oktobra unelo Fond za borbu protiv korupcije na spisak Nevladinih organizacija — stranih agenata. Prema podacima Ministarstva, Fond se bavi političkim aktivnostima, a finansira se iz inostranstva. Prema istrazi, od januara 2016. godine do decembra 2018. osobe koje su zaposlene u Fondu dobile su veliku sumu novca u rubljama i stranoj valuti, a sredstva su stečena na nezakonit način.

Protiv Alekseja i njegovog brata Olega 2012. godine je pokrenut krivični postupak zbog pronevere velikog iznosa novca kompanije „Iv Roše“. Dve godine kasnije sud ih je proglasio krivima. Aleksej Navaljni je dobio uslovnu kaznu, a njegov brat je izdržavao kaznu zatvora u trajanju od 3,5 godine. Oni nisu priznali krivicu.

U decembru 2016. godine Navaljni je objavio da se kandiduje na predsedničkim izborima 2018. godine, ali je Ruska centralna izborna komisija zabranila da učestvuje zbog prethodnih osuđivanja za krivična dela.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala