Za službu u Vojsci Crne Gore potreban DPS test

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICPripadnici Vojske Crne Gore
Pripadnici Vojske Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za profesionalni angažman u Vojsci Crne Gore potrebno je pozitivno mišljenje mjesnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS), da kandidat za vojsku ne ide na litije i da se izjašnjava kao Crnogorac. Takođe, da bi vojnik bio primljen, treba da pokaže simpatije prema partiji koju 30 godina predvodi Milo Đukanović, tj. da obeća da će glasati za DPS.

To se ukratko može zaključiti iz audio-snimka razgovora članice podgoričkog odbora DPS-a Dušice Vulić i djevojke Marije — kandidatkinje za vojnika po ugovoru, koji je juče objavio portal „IN4S“.

Ministarstvo odbrane Crne Gore negiralo je da je za napredovanje u VCG potrebna članska karta DPS-a, ali ne i autentičnost snimka pomenutog razgovora.

Vojnici dužni da glasaju za DPS

Na snimku se, naime, može čuti razgovor tri osobe koje govore o tome kako da djevojka, za koju se navodi da se zove Marija, postane vojnik po ugovoru. Ona lokalnoj aktivistkinji DPS-a objašnjava da je prvi put odbijena, da je išla u ljetnji vojni kamp... i da je vjerovala da se pozicija u VCG dobija na osnovu profesionalnih sposobnosti, te da je imala pohvale od samog ministra. Kaže da ne želi da politički pripada bilo kome.

Dušica Vulić iz kancelarije DPS-a u podgoričkom naselju Zagorič odgovara da je Marija sve isuviše „shvatila zdravo za gotovo“, te da će joj biti jasnije kad bude njenih ili godina njenog oca.

Objašnjava joj da članska karta DPS-a nije potrebna jer vojnici ne mogu biti partijski članovi, ali da su vojnici dužni da svoj glas na izborima povjere vladajućoj stranci.

„...Tražili su provjeru vašu, oni stalno traže partijsku provjeru. Nijesi samo ti u pitanju, nego vas je sedmoro iz Zagoriča... Koji sad dobijaju položaje iz toga razloga što su članovi (DPS), iz toga razloga, što iz mjesnih odbora ja moram da te prepoznam i da ti ja iz mjesnog odbora dam garanciju da si simpatizer. Evo ja ti sad kažem simpatizer, a ne član naše partije i ti dobijaš čin“, navodi Vulićeva.

Prisustvo litijama znači da nisi Crnogorac

Dodaje i da u DPS-u prisustvovanje litijama SPC automatski znači „da te teren ne prepoznaje kao Crnogorca“.

„Braniš državu Crnu Goru, pripadnik si crnogorske nacionalnosti, oni te odmah traže, da li te teren prepoznaje kao Crnogorca ili si bila na litiji, vi znate da je afera po vojsci, ova afera, ovo-ono...“, dodaje Vulićeva.

Iako iz Ministarstva odbrane Crne Gore poručuju da su uzaludni svi pokušaji kompromitovanja VCG, koji su intenzivirani od početka ove godine, na snimku se jasno može čuti kako aktivistkinja DPS-a objašnjava kandidatkinji da će biti primljena u Vojsku ako se drži njenih uputa i da će „sjutra ići sa (ministrom) Peđom Boškovićem na razgovor“.

I dok se ministar odbrane ograđuje da ne zna ko je Dušica Vulić, iz opozicije tvrde da je najnoviji skandal vezan ovog puta za metode regrutacije budućih vojnika u Vojsku Crne Gore samo potvrda da je ministar Predrag Bošković crnogorsku Vojsku pretvorio u partijsku ćeliju DPS-a.

Sve što nije partijsko, proglašeno za neprijateljsko

Đorđije Malović, jedan od voditelja i učesnika sve popularnijeg internet podkasta „Sve po spisku“, koji se bavi analizom društveno-političkih zbivanja u Crnoj Gori, za Sputnjik ocjenjuje da je snimak razgovora lokalne aktivistkinje DPS-a sa kandidatkinjom za Vojsku Crne Gore samo dokaz da je mjera partijske discipline i lojalnosti u DPS-u odavno postala malograđanština, satkana od poluobrazovanja i polupismenosti, a čiji su nosioci upravo poluproizvodi sistema koji tvori višedecenijska vlast u Crnoj Gori.

On dodaje da ta mjera lojalnosti vladajućoj partiji, lišena duha ili elementarne etike, nije, nažalost, mimoišla ni instituciju kakva je Vojska Crne Gore.

„Vjerovatno Vojsku i ponajmanje, kad se uzme u obzir ko je ministar vojni, a vajni. Od osobe koja se podičila vraćanjem ordena Svetog Save Srpskoj pravoslavnoj crkvi DHL brzom poštom — svako nepočinstvo je očekivano, tako da ovo najnovije spada u ona koja su odraz nedostatka savjesti, ali i prisustva namjere da se sve što nije partijsko, proglasi za neprijateljsko. Vojska Crne Gore umjesto kriterijuma stručnosti, spremnosti i motivisanosti uvodi kriterijum partijske pripadnosti“, kaže Malović.

Vojska sve više postaje „plemenska milicija“

On dodaje da Vojska Crne Gore na ovakav način sve više prestaje da bude institucija svih građana i da uživa povjerenje svih slojeva stanovništva, ali i da sa druge strane sve više prestaje da bude vojska i da postaje maltene „plemenska milicija“.

„Kao što znamo, riječ ’milicija‘ označava naoružane građane birane po plemenskoj ili političkoj liniji, formirane da brane uski interes samo jedne društvene grupe. Ovo su najčešće formacije od kojih većina društva zazire. U pitanju je veoma opasna tendencija koja bitan stub državnosti, a to je vojska, pretvara u naoružane pripadnike političkog pokreta ili stranke, stranačku miliciju“, upozorava Malović.

Neprisustvovanje litijama posebno bizaran kriterijum

Naš sagovornik dodaje da je u tom smislu posebno bizaran kriterijum u odabiru pripadnika crnogorske Vojske neprisustvovanje litijama, jer se one očigledno događaju na „terenu“ na kojem se regrut za jednu ovako odnarođenu tvorevinu ne može naći.

„Na litijama se on ’ne može prepoznati‘, ali zato može u magli kupovine ličnih karata, virenja kroz komšijin prozor ili napada na Mitropoliju crnogorsko-primorsku i ostale eparhije SPC u Crnoj Gori“, primjećuje Malović.

Naš sagovornik dodaje da je posebno opasno što je politička podobnost u Crnoj Gori podignuta na nivo univerzalnog kriterijuma vrijednosti, a što, kako zaključuje, dovodi do nepotizma, nestajanja stručnosti iz svih društvenih sfera, te ohrabruje odlazak iz zemlje obrazovanih i sposobnih.

„Ako nas danas brani oficir koji je dobio čin zbog stranačkih veza, a bez potrebnih kvalifikacija, hoće li nas sjutra operisati nadriljekar sa partijskom knjižicom umesto diplome Medicinskog fakulteta“, zapitao se Malović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala