U Minsku i miting Lukašenkovih pristalica

© REUTERS / VASILY FEDOSENKOPristalice beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka na mitingu podrške u Minsku
Pristalice beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka na mitingu podrške u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pristalice predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka počele su da se okupljaju u znak podrške u parku Žukov u Minsku, javio je dopisnik Sputnjika.

Učesnici akcije povremeno skandiraju: „Za Batku!“

Oni nose državne zastave, crvene i zelene balone i plakate u znak podrške predsedniku.

​U blizini mesta okupljanja nalaze pripadnici policije.

Na improvizovanoj govornici govorili su pedagozi, pozorišni umetnik, lekar, novinar, student i kompozitor. Oni su jednoglasno izjavili da žele mir i dobro za Belorusiju, da su ogorčeni pokušajima „da se zabije klin“ u beloruskom društvu i istakli da su „sposobni da zaštite zemlju od bezakonja“.

Prema mišljenju jednog govornika, u Belorusiji postoje pokušaji „sprovođenja internet revolucije“ i spoljnog mešanja. On je naglasio da je „u Belorusiji odrasla generacija koja je navikla na dobre stvari, ali na dobre stvari se brzo navikne“. Govornik je rekao da se socio-ekonomski model Belorusije opravdao, iako su mu negde potrebna poboljšanja. On je pozvao da se ne dozvoli povratak u teške 1990-te godine.

Sa govornice su se čuli i apeli „da se ne prate političke marionete“, „da se povode mišljenjem većine“.  

Protesti u Belorusiji

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Izbori su održani 9. avgusta. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala