Teleskop „Habl“ snimio stvaranje nove galaksije, još uvek se vide ostaci starih

Pratite nas
Svemirski teleskop „Habl“ nedavno je snimio ekscentrično oblikovanu galaksiju NGC 1614, koja pršti rađanjem novih zvezda.

NGC 1614 udaljena je od Zemlje oko 200 miliona svetlosnih godina, a smeštena je u sazvežđu Eridan. Eridan je šesto najveće od 88 modernih i jedno od 48 Ptolemejevih sazvežđa, a nazvano je prema starogrčkom nazivu za reku Po, prenosi Indeks.hr.

Vidljivi tragovi starih galaksija

Ova galaksija raskošnog izgleda zanimljiva je jer je nastala kao rezultat spajanja druge dve galaksije, s time da je taj proces još uvek u toku. Ova kosmička kolizija uzrokovala je bujicu turbulentne struje međuzvezdanog gasa, koja teče iz manje galaksije u jezgru veće, pri čemu nastaje vatrena stihija unutar koje se stvaraju nove zvezde, piše NASA.

Zahvaljujući burnoj prošlosti i trenutnom izgledu ove neobične galaksije, astronomi su je kategorizirali kao specifičnu, infracrvenu galaksiju u kojoj se rađa pregršt zvezda. Sjajne infracrvene galaksije najsvetliji su objekti u lokalnom delu svemiru, a NGC 1614 je druga najsvetlija galaksija unutar 250 miliona svetlosnih godina.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala