Sveštenici nisu mogli ni da priđu: Policija zabranila liturgiju u crkvi na Ivanovim koritima

© Sputnik / Nebojša PopovićCrnogorska policija dežura
Crnogorska policija dežura - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uprava policije Crne Gore nije dozvolila služenje liturgije u Crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima, saopšteno je iz Crkvene opštine Cetinje.

„Cetinjski sveštenici i vernici nisu mogli ni da priđu Ivanovim koritima, a kamoli da uđu u Preobraženjsku crkvu da bi u njoj proslavili hramovni praznik kako dolikuje“, navodi se u saopštenju.

Policija je nasilje nad Crkvom jutros na Ivanovim koritima uzdigla na viši nivo, navedeno je iz Crkvene opštine Cetinje.

„Nezakoniti i necivilizovani odnos Uprave policije po pitanju služenja svete liturgije u Crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima je ove godine, valjda na krilima opšte režimske represije prema Crkvi i vernicima, iskazane mesecima unazad, uzdignut na viši nivo. Ovoga puta cetinjski sveštenici i vernici nisu mogli ni da priđu Ivanovim koritima, a kamoli da uđu u Preobraženjsku crkvu da bi u njoj proslavili hramovni praznik kako dolikuje. Saobraćaj je bio zaustavljen kilometrima daleko od Crkve. Poslednjih nekoliko godina će u letopis toga hrama biti upisane kao najtragičnije u njegovoj istoriji“, navodi se u saopštenju CO Cetinje.

Mitropolit Amfilohije u crkvi u Bijeloj kod Herceg Novog - Sputnik Srbija
Posljednji licemjerni pokušaj vlasti Crne Gore da slomi Mitropoliju

Sveštenstvu i vernicima se, kako ističu, nakon vekova neometanog bogosluženja, zabranjuje da obavljaju bogosluženje.

„Ako se ovo radi sa hramom koji je u nespornoj crkvenoj svojini, možemo da zamislimo šta bi se i kako činilo da se sprovede bezakonito oduzimanje hramova i manastira koje je planirano diskriminatornim Zakonom o slobodi veroispovesti. Uporni i dosledni anticrkveni odnos Uprave policije i mnogih drugih poluga aktuelnog režima u potpunosti ogoljava stvarne ciljeve onih koji ovo čine Crkvi. Nije njima cilj ni uređenje odnosa među Crkvom i državom, niti obezbeđivanje slobode veroispovesti ili uverenja. Svojim činjenjem oni žele da Crkvu svedu na partijski i ideološki servis režima. To nije uspelo ni jačima od njih, pa neće ni njima. Crkva se klanja samo i jedino Gospodu našem Isusu Hristu, Bogu našem, u čijim su rukama istina i pravda“, zaključuje se u saopštenju Crkvene opštine Cetinje.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala