Slovenci tvrde: Situacija u Hrvatskoj dramatična

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaGospitalь COVID-19 v CITO im. N. N. Priorova
Gospitalь COVID-19 v CITO im. N. N. Priorova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Vlade Slovenije Jelko Kacin rekao je da će Vlada u četvrtak odrediti rok za povratak slovenačkih državljana iz Hrvatske kako bi izbegli karantin.

Vreme koje će im dati Vlada da se vrate biće do kraja ove sedmice, „a možda i nešto više“, ali to zavisi i od broja novozaraženih u Hrvatskoj, kazao je Kacin, prenosi Al Džazira.

Dodao je kako je u Hrvatskoj, s obzirom na današnji opet rekordni broj novozaraženih, „dramatično“ i da je „sve manje manevarskog prostora“.

„Broj novozaraženih u Hrvatskoj opet se jako povećao, opet se očekuju rekordne brojke“, kazao je Kacin, dodavši da je hrvatskim novinarima koji su ga nedavno na Krku pitali hoće li Slovenija Hrvatsku staviti na svoju crvenu listu epidemiološki nesigurnih destinacija kazao da će se „Hrvatska staviti sama“ na tu listu ako ne preduzme drastičnije mere za obuzdavanje epidemije.

„Čini se da broj novozaraženih u svim hrvatskim županijama raste i da stoje naše ocene da je u Hrvatskoj pre nekoliko dana počeo novi, mnogo jači talas epidemije.“

Kako je rekao, videće se kako će reagovati Vlada Hrvatske.

Dodao je da će se Slovencima koji su sada u Hrvatskoj dati „dosta vremena“ da se vrate kući i izbegnu karantin, ali i da se izbegnu zastoji i gužve na granici, no da više od toga ne može da precizira, jer će krajnji rok za povratak odrediti Vlada Slovenije, u dogovoru za epidemiolozima koji prate stanje, prenosi B92.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata zabeleženo 37 novih slučajeva virusa korona, a Vlada Slovenije tvrdi da je od toga trećina „uvezenih“ slučajeva, i to najviše iz Hrvatske.

Kacin je za Slovenačku televiziju rekao da na savetovanju Vlade i epidemiologa u sredu razgovaraju samo o stanju u Hrvatskoj, te da Vlada za sada bez obzira na trend rasta slučajeva u Sloveniji i skori početak školske godine ne razmatra neke druge restrikcije zbog kovida 19.

U Hrvatskoj je danas zabeleženo još 219 novih slučajeva zaraze virusom korona, što je rekord od početka pandemije, a dve osobe su preminule.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala