Situacija se može promeniti u trenu: Ako krene novi pik, nema odlaska u školu

CC0 / Pexels / Onlajn nastava, ilustracija
Onlajn nastava, ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kada bi se trenutna epidemiološka situacija ovako održala sa dobrim padom, da dođemo do još boljih rezultata, da smanjimo broj obolelih i što je još važnije preminulih, onda ćemo imati uslove da uđemo u miran period, rekao je epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

On je istakao da ne sme biti opuštanja, jer se virus i dalje održava.

„Ovo vlažno vreme mu odgovara da se održava posebno gde se ne poštuju mere. Pratimo situaciju, da bismo mogli za petnaestak dana da kažemo jesmo li je stavili potpuno pod kontrolu. I ako ocena bude nesigurna jer je virus još tu, ali da je pod kontrolom, treba da se spremimo za 1. septembar kada deca kreću u škole. Mlađi će ići u školu, a delimično i onlajn, dok stariji više onlajn i preko televizije. Prema tome, to bi bio važan, prelomni trenutak“, naglasio je dr Tiodorović.

On je ponovio da je početak školske godine bitan i preloman momenat za društvo i da je odluka zasnovana na nekoliko faktora.

„U stručnom delu Kriznog štaba imamo zajednički stav i tu nema dileme, da je potrebno da deca pođu u školu što je zasnovano na nekoliko faktora. Prvi jeste povoljnija epidemiološka situacija. Da krene novi pik ne bi išli u školu nego bi se nastava pratila onlajn, tu dilemu odmah da raščistimo. Praćenje epidemije svakodnevno će nam ukazivati na to šta se dešava. Drugi faktor potreba, nema razvoja sociopsihološkog mladog organizma posebno od 1. do 5. razreda ako se ne omogući da se druže, da budu u školi pod nadzorom, svi pamtimo učitelje i to nam ostaje celog života. To je bitno za razvoj mladog organizma u sociopsihološkom smislu, moramo znati da je to važan postupak koji se ne može izbeći. Treći faktor je spremnost društva, pre svega mislim na prosvetne radnike, njihova spremnost da rade pod drugačijim uslovima, da budu pripremljeni da funkcionišu na najbolji mogući način. Nije im lako, to je težak posao“, izjavio je za Pink.

Epidemiolog je naglasio i da je vrlo značajna uloga roditelja u celoj situaciji.

„Treba da razmišljaju prvo o zdravlju deteta, da bude sigurno. I da nema korone dete koje kreće u prvi razred treba da se razmišlja o tome kako da ode, kako da se vrati iz škole, da li će biti sve kako treba“, objasnio je dr Tiodorović.

Ko odlučuje o vakcinisanju dece

Još jednom se osvrnuo na vakcinaciju protiv gripa za koju je ranije istakao da treba da počne 1. oktobra.

„Rekao sam da bi 1. oktobar bio najpogodniji, nisam rekao da može i da mora da počne prvog. To zavisi od koga nabavljamo vakcinu i da li će biti ispoštovan termin. Svi traže vakcinu, svi žele da je imaju, nismo mi jedini. Zemlje u kojima se proizvodi prvo za sebe obezbeđuju, nadam se da ćemo u toku oktobra imati vakcinu i da ćemo moći da vakcinišemo“, naveo je on.

Dodao je i da ona neće biti obavezna, već preporučena.

„Samo pedijatar može da odluči, on će procenjivati da li je neohodno da se dete vakciniše. Neće biti obavezna, biće preporučena. Važi isto i za trudnice i porodilje i za sve koji su mlađi od 65 godina. Najviše se preporučuje hroničnim bolesnicima“, naglasio je.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala