Rusija uputila protest Norveškoj zbog zadržavanja ruskog diplomate

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je uputila protest Norveškoj u vezi sa pritvorom zamenika trgovinskog predstavnika Rusije u toj zemlji, saopštila je ruska ambasada u Oslu.
„Tokom sastanka sa norveškim državljaninom 15. avgusta 2020. godine Policijska služba bezbednosti neosnovano je zadržala zamenika trgovinskog predstavnika. On je pretresan, nije mu pružena mogućnost da stupi u kontakt sa ambasadom ili da pozove saradnika konzularnog odeljenja na mesto incidenta. Uputili smo protest norveškom Ministarstvu inostranih poslova u vezi sa narušavanjem statusa diplomate“, navedeno je u komentaru ambasade, koji je na Fejsbuku objavilo Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Diplomatska misija je istakla da će „Rusija, naravno, izvući sopstvene zaključke“.

Ruska ambasada takođe je precizirala da sertifikaciona kompanija „DNV GL“, gde je zaposlen uhapšeni norveški državljanin, ima dugogodišnje iskustvo u saradnji sa ruskim firmama i odeljenjima, zaduženim za proizvodnju nafte i gasa, brodogradnju i velike infrastrukturne projekte.

„Takva saradnja nikada nije izazivala pitanja norveške strane“, podseća diplomatska misija.

Rezultat rusofobne histerije negovane na Zapadu

Istovremeno, predsednik Odbora za međunarodne odnose ruske Državne dume Leonid Slucki smatra da proterivanje ruskog diplomate iz Norveške stvara negativno svetlo za međudržavnu saradnju dveju zemalja.

„U  ovom konkretnom slučaju, siguran sam da će Rusija dati adekvatan odgovor po principima reciprociteta. Sve to svakako ne doprinosi poboljšanju rusko-norveških odnosa, stvara negativno svetlo za međudržavnu saradnju. Preostaje nam samo da žalimo“, rekao je Slucki novinarima.

Prema njegovim rečima, odluka o proterivanju ruskog diplomate iz Norveške nastavak je niza skandala i sve to može biti rezultat opšte rusofobične histerije, negovane u zapadnim zemljama.

„Odluka o proterivanju ruskog diplomate iz Norveške postala je nastavak niza diplomatskih skandala, koji u poslednjih nekoliko meseci potresaju brojne evropske zemlje. Svuda je jedan isti manir - optužbe bez dokaza i glasna proglašenja personama non grata s prethodnom najavom u medijima. Sve to može biti rezultat opšte rusofobične histerije, koja se aktivno neguje na Zapadu“, rekao je Slucki.  

Ministarstvo inostranih poslova Norveške ranije je potvrdilo da ta zemlja proteruje ruskog diplomatu nakon špijunskog skandala.

Norveška policija je ranije saopštila da je uhapsila 50-godišnjeg muškarca koji se sumnjiči da je odavao državne tajne „ruskom obaveštajcu“. Navodno, on je predavao tajne „koje mogu naškoditi fundamentalnim interesima Norveške“. Prema norveškom zakonu, on bi mogao da bude osuđen na 15 godina zatvora.

Kako je televiziji NRK saopštio portparol MIP-a Norveške, odluka o proterivanju ruskog diplomate je doneta jer se on sastajao sa norveškim špijunom koji je uhapšen 15. avgusta. Ime proteranog diplomate nije saopšteno, samo se zna da je radio u Odeljenju Ambasade Rusije za trgovinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala