Prvi putnici iz Beograda sleteli u Crnu Goru, Kon otkriva kada bi mogao biti ukinut test na granici

CC0 / Pixabay / Crna Gora, Boka Kotorska
Crna Gora, Boka Kotorska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na podgorički aerodrom sleteo je prvi avion kompanije Er Srbija sa putnicima iz Beograda. Državljani Srbije trenutno  u Crnu Goru mogu da uđu uz  negativan rezultat PCR testa na kovid 19, ali je najavljeno da će ta odluka uskoro biti promenjena.

Epidemiolog Predrag Kon je govoreći o tome koliko treba da se smanji broj zaraženih kako bi se ukinuo test na ulasku u Crnu Goru, rekao da je to, prema onome što su dali kao kriterijum, 25 zaraženih na 100.000.

"Ako se održi ovakva situacija, to će biti za nekih nedelju dana", izjavio je Kon za RTS.

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić nakon sletanja aviona Er Srbije u Podgoricu rekao je da je to veoma značajna vest.

"Srbija je naše najznačajnije tržište za Aerodrome Crne Gore i verujem da će oporavak i za Aerodrome CG i nacionalnog avioprevoznika Montenegro erlajnz krenuti sa vraćanjem tržišta koja su za nas najznačajnija, a to su Srbija, Rusija, Turska, Nemačka", naveo je on, prenosi Pobjeda.

On je naveo da su linije između Crne Gore i Srbije sa najboljim kapacitetom popunjenosti.

"Već u petak imamo otvaranje nove linije ka Srbiji, između Tivta i Niša, a ove godine smo otvorili i liniju ka Dablinu u Republici Irskoj, ka Dortmundu, i sa još nekih nekoliko država Evropske unije", saopštio je Orlandić.

On je ponovio da bi prema informacijama sa kojima raspolažu letovi ka Ruskoj federaciji iz Podgorice i Tivta, trebalo da krenu od 1. septembra.

On je podsetio da je broj putnika u avionima značajno manji, zbog epidemiološke situacije i restrikcija koje su naložene od strane zemalja EU.

Putnike iz Srbije dočekao je i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.

"Došao sam da u ime Ambasade Srbije i svoje lično ime poželim dobrodošlicu prvim putnicima sa leta Beograd – Podgorica, posle nekoliko meseci i da izrazim svoju veliku radost i zadovoljstvo jer smo mi kao ambasada bili stalno u kontaktu i sa nadležnim zdravstvenim i drugim vlastima u Crnoj Gori", rekao je Božović.

On očekuje da bi građani Srbije ubrzo mogli da ulaze u Crnu Goru bez trenutno aktuelnih neophodnih testiranja na kovid 19.

"U kontaktu smo sa ljudima iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Ja očekujem da će te mere popuštanja biti uskoro izrečene. Taj razlog temeljimo kako na medicinskim razlozima, odnosno povoljnoj epidemiološkoj situaciji, tako i na razlozima reciprociteta, s obzirom na to da je Srbija ukinula restriktivne mjere za građane Crne Gore i oni mogu ulaziti u Srbiju bez ikakvog ograničenja i bez testa", istakao je Božović.

Podsetimo, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Boban Mugoša najavio je juče da bi za građane Srbije mogli da budu ukinuti obavezni PCR testovi ukoliko se, kako je naveo, nastavi sa poboljšanjem zdravstvene situacije u Srbiji.

Državljani Srbije, odlukom donetom 14. avgusta, u Crnu Goru mogu ući ukoliko:

1. Da poseduju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom;

2. Da su testovi izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 sata u trenutku ulaska u Crnu Goru;

3. Da u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru nisu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala