Potpredsednica Bugarske: Predložene ustavne izmene ─ uvreda za narod

© Flickr / ResoluteSupportMediaBugarska zastava
Bugarska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cilj vlade, koja je predložila izmene Ustava, jeste da ostane na vlasti po svaku cenu i odvuče pažnju javnosti, izjavila je potpredsednica Bugarske Ilijana Jotova i istakla da su predložene ustavne izmene uvredljive za bugarski narod.
„Očigledno je da je to poslednje oružje, poslednje sredstvo uz pomoć kojeg vlast teži da po svaku cenu zadrži svoj položaj“, izjavila je bugarska potpredsednika, a preneo „Bugarski nacionalni radio“.

Jotova je objasnila koja je svrha predlaganja ustavnih izmena.

„Smatram da se cilj tog nacrta, koji je uvredljiv i za pravnike i za nas kao narod, sastoji u tome da se uništi duh i filozofija Ustava Bugarske i da se sa stanovišta čisto političke konjunkture i partijskog egoizma u zemlji stvori neviđena kriza“, izjavila je ona.

U čemu se sastoji nacrt novog Ustava?

Nacrt novog Ustava, koji predlaže vladajuća stranka GERB, predviđa smanjenje broja poslanika sa 240 na 120, ukidanje Velike narodne skupštine (koja se sastoji od 400 poslanika i zaseda u posebnim prilikama), kao i dodeljivanje prava tužiocima na zakonodavnu inicijativu. Poslednji predlog izazvao je kritike opozicije i eksperata, koji su ukazivali na injenicu da to protivreči načelnim obećanjima premijera Bojka Borisova da će pooštriti kontrolu nad glavnim tužiocem.

S tim u vezi, bugarski predsednik Rumen Radev osudio je ranije nacrt Ustava koji je vladajuća partija GERB podnela na razmatranje parlamentu, rekavši da izlaz iz trenutne situacije u zemlji ne može biti stvaranje novog Ustava, već samo ostavka vlade.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala