Poljska „našla rešenje“ kako da Belorusija smanji zavisnost od Rusije

© Depositphotos.com / DroneInWarsawZastava Poljske u Varšavi
Zastava Poljske u Varšavi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljski premijer Mateuš Moravecki izjavio je po završetku hitnog samita Evropske unije da bi EU mogla da pomogne Belorusiji da smanji energetsku zavisnost od Rusije.
„Privreda Belorusije se u velikoj meri oslanja na kupovinu sirovina iz Rusije po cenama koje su, može se reći, povlašćene. Barem je tako bilo donedavno. I postepena izmena tog privrednog modela u značajnoj meri je dovela do ekonomskog slabljenja Belorusije“, rekao je Moravecki.

Prema njegovim rečima, to su značajni gubici za Belorusiju, ali istovremeno i mogućnost da joj EU pruži pomoć, koja za uniju u celini ne predstavlja veoma ozbiljne troškove, a mogla bi u isto vreme da bude veoma važan faktor za stabililizaciju situacije u Belorusiji.

Kako je rekao, EU bi mogla da „razvije odgovarajuće mehanizme uz pomoć kojih bi zavisnost Belorusije od Rusije bila manja“.

„To je u interesima Belorusije, kao i u interesima Poljske i EU“.

Podsetimo, nemiri u Belorusiji traju već drugu nedelju. Opozicija je na ulicama, tražeći ponavljanje izbora, dok države EU ne priznaju rezultate na kojima je Aleksandar Lukašenko pobedio sa 80 odsto glasova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala