Novi skandal oko filma „Košare“: Režiser će tužiti svakog ko bude radio po njegovom scenariju

© Foto : Dunja Dopsaj/UStupljeno SputnjikuScena iz filma "Košare"
Scena iz filma Košare - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što je juče objavio da su dvojica producenata filma „Košare“ prekinuli snimanje filma i serije na nekoliko dana, ultimativno tražeći promenu scenarija, reditelj Balša Đogo oglasio se opet putem društvenih mreža, navodeći da će tužiti svakog ko bude radio po njegovom scenariju.

„Naš scenario, svaka stranica je zaštićena u Autorskoj agenciji i u mom ugovoru sa Omega produkcijom stoji da taj scenario mogu raditi samo ja kao reditelj. Ne dozvoljavam nijednom drugom kolegi da radi po mom scenariju i obaveštavam ga unapred da ću ga tužiti sudu za povredu autorskih prava, jer uvek ima neko ko hoće da radi, a čujem da producenti uveliko traže takvog. Dakle, možete da radite ako hoćete film po originalnom Đorđevom scenariju, ali naše ne dirajte. I seriju ne možete snimati bez mene”, objavio je Đogo na Fejsbuku.

Đogo podseća i da je početni scenario Đorđa Milosavljevića, koji je, kako kaže, on rediteljski obrazlagao komisiji FCS-a (Filmskog centra Srbije) sat vremena, objašnjavajući kako će ga unaprediti, ostavljen da bude deo nekih budućih epizoda.

„Svi su se složili da je tako najbolje, a da se film napravi od ovoga što smo mi napisali, pošto smo mnogo duže bili u temi i nismo hteli da glavna priča našeg filma bude ona o tri Bova koja su u rano jutro kada je počeo napad krenula sa Košara prema Batuši”, rekao je on.

Podsetimo, Đogo je juče saopštio da su dvojica producenta Nemanja Mićić i Vladan Anđelković prekinuli snimanje filma i serije tražeći promenu scenarija, tako da bude „lakši“ kako bi i film i serija mogli da se snime za četiri-pet dana po epizodi. Ističući da tema „Košara” prosto ne sme da se snimi na takav način, jer je to sramota i neće doneti nikakav rezultat, Đogo navodi i da tako nešto nikome nije u interesu.

Đogo je sada objasnio i da su kompletan scenario za 12 epizoda TV serije Košare napisali Strahinja Radetić i on od aprila 2019. do januara 2020. godine slušajući učesnike i čitajući dostupnu literaturu, kao i da su po njihovom scenariju pravljene razrade svih sektora, kostima, šminke, scenografije, oružja, pirotehnike...

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala