Lukašenkova inauguracija na jesen

© BelTA / Uđi u bazu fotografijaInauguracija beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka
Inauguracija beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Inauguracija novoizabranog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka na šesti mandat trebalo bi da se održi u roku od dva meseca od dana izbora – do 9. oktobra, tačan datum još nije utvrđen, saopštila je za Sputnjik Centralna izborna komisija Belorusije.

„Prema važećem zakonu Belorusije, inauguracija bi trebalo da se održi u roku od dva meseca od dana održavanja predsedničkih izbora. Tačan datum još uvek nije utvrđen“, rekao je član Centralne izborne komisije.

Predsednički izbori u Belorusiji odražani su 9. avgusta. Prema rezultatima CIK, Lukašenko je osvojio 80,1 odsto glasova. Lukašenko se na čelu zemlje nalazi više od 26 godina.

Nakon zatvaranja biračkih mesta 9. avgusta u mnogim beloruskim gradovima počeli su masovni protesti građana nezadovoljnih rezultatima izbora i njihovom organizacijom. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.   

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala