Litvanija zabranila Lukašenku ulazak u zemlju

© Sputnik / Alexey FilippovUlica u Vilnjusu
Ulica u Vilnjusu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Litvansko Ministarstvo inostranih poslova uvrstilo je beloruskog predsednika Aleksandara Lukašenka u spisak lica kojima je zabranjen ulazak u Litvaniju, izjavio je šef litvanske diplomatije Linas Linkjavičus za nacionalni radio, prenosi Sputnjik Belorusija.
„Na tom spisku, koji neću navoditi, nalaze se 32 osobe, uključujući Aleksandra Lukašenka“, rekao je on.

Litvanski ministar inostranih poslova na svom Tviter nalogu saopštio da Litvanija pozdravlja odluku Evropskog saveta za uvođenje pojedinačnih sankcija onima koji su odgovorni za represije u Belorusiji.

„Litvanija pokreće proces uvođenja nacionalnih sankcija protiv onih, koji su odgovorni za cinično lažiranje izbornih rezultata i brutalnost“, rekao je on.

​Podsetimo, u Litvaniji se trenutno nalazi bivši predsednički kandidat Belorusije Svetlana Tihanovska, koja je u tu zemlju otišla 11. avgusta. Njena poverenica Olga Kovaljkova izjavila je tada da političarka nije imala drugog izbora osim da napusti zemlju, kao i da su njen odlazak u Litvaniju „organizovale“ beloruske vlasti.

Premijer Belgije Šarl Mišel  - Sputnik Srbija
Predsednik Evropskog saveta: Moguće sankcije Lukašenku

Predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Prema rezultatima CIK, Lukašenko je osvojio 80,1 odsto glasova. Lukašenko je na čelu zemlje više od 26 godina.

Nakon zatvaranja biračkih mesta 9. avgusta u mnogim beloruskim gradovima počeli su masovni protesti građana nezadovoljnih rezultatima izbora i njihovom organizacijom. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.   

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala