Belorusi će sami sve rešiti: Lavrov podsetio Zapad na njihovo „posredovanje“ tokom majdana u Kijevu

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je Rusija zabrinuta zbog pokušaja spoljnih igrača da iskoriste tešku situaciju u Belorusiji za nametanje svojih pravila, istovremeno pozivajući Zapad da se priseti čime se završilo njihovo „posredovanje“ u Ukrajini 2014. godine.

„Događaji u Belorusiji nas veoma zabrinjavaju. Zabrinjavaju nas pokušaji da se iskoriste poteškoće sa kojima se trenutno suočava Belorusija, beloruski narod i rukovodstvo kako bi se spolja umešali u te događaje, procese. Nije im cilj samo da se umešaju, nego da beloruskom narodu nametnu pravila koja spoljni igrači smatraju korisnim za sebe. Niko ne krije da je reč o geopolitici, borbi za postsovjetski prostor. Videli smo tu borbu i u prethodnim fazama razvoja situacije nakon što je SSSR prestao da postoji. Poslednji primer je Ukrajina“, istakao je Lavrov za televiziju „Rusija 1“.

On je naglasio da je ubeđen da se beloruski narod samostalno može izboriti sa trenutnom situacijom.

„Nadam se da će Belorusi, kao i svi prijatelji Belorusa u inostranstvu, a Belorusija ima mnogo prijatelja, da će uspeti da sami reše svoja pitanja i da se neće slušati one kojima je Belorusija potrebna samo kao geopolitički prostor kako bi širili svoju destruktivnu logiku koja glasi 'ili ste sa Rusijom, ili ste sa Evropom'“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, tokom ukrajinskog majdana 2014. godine upravo s tom logikom „ili – ili“ istupali su mnogi zvaničnici zemalja Evropske unije.

Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Lukašenko: Zapad nastavlja da finansira nerede u Belorusiji, umesto da gleda svoja posla
„Sada govore o 'posredništvu' – čujemo predloge iz Litvanije i Poljske, neko je rekao da bi OEBS trebalo da bude posrednik – pozivam sve koji iznose takve ideje da to ne čine preko mikrofona, nego da to direktno predlože Belorusima, pre svega beloruskom rukovodstvu. Svi koji govore da je posredovanje jedini način da se izađe iz trenutne situacije, pozivam da ne zaborave kako su naše zapadne kolege 'posredovale' 2014. godine tokom majdana u Kijevu“, upozorio je Lavrov.

Saopštenja baltičkih zemalja, Poljske kao i Evropskog parlamenta o situaciji u Belorusiji su isključivo geopolitičkog karaktera, ukazao je Lavrov.

„Ovo što sada čujemo iz evropskih prestonica, pre svega iz baltičkih zemalja, kao i iz Poljske, Evropskog parlamenta – tu se ne radi o predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, ljudskim pravima i demokratiji. U pitanju je geopolitika, ta ista pravila koje naši zapadni partneri žele da uvedu u svakodnevni život na našem kontinentu i drugim delovima sveta“, smatra ruski ministar.

On je rekao da se nada da će Belorusi, koji su nezadovoljni rezultatima izbora u Belorusiji, pokazati spremnost za dijalog sa vlastima.

Lavrov je konstatovao da izbori u Belorusiji nisu bili idealni, ali da ih ne treba iskorišćavati za potkopavanje normalnog dijaloga između vlasti i društva.

„Izbori nisu bili idealni, i ima više dokaza koji ukazuju na to. To priznaje i belorusko rukovodstvo, koje pokušava da stupi u dijalog sa građanima, koji protestuju protiv onoga što smatraju kršenjem svojih prava“, rekao je ruski ministar.

Lavrov je dodao da primećuje da policiju u Belorusiji pokušavaju da isprovociraju, između ostalog i primenom grube sile protiv njih.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala