Koliko bi Belorusiju koštao raskid saveza sa Rusijom

© AP Photo / Sergei GritsMiting pristalica Aleksandra Lukašenka
Miting pristalica Aleksandra Lukašenka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Belorusija bi izgubila 25 odsto bruto domaćeg proizvoda ako bi izašla iz saveza sa Rusijom, izjavio je u intervjuu državnoj novinskoj agenciji Belta pomoćnik predsednika Belorusije Valerij Beljski.

„Pretpostavimo da se u državi realizuju obećanja koja je dala Svetlana Tihanovska. Na primer: `Smatram, da Belorusiji nije potrebna Savezna Država`. Moguć zaključak bi bio gubitak pozicije na ruskom tržištu i momentalni prelazak na cene nafte i gasa koje važe za inostranstvo. Kooperacija sa Rusijom čini više od 50 odsto bruto domaće proizvodnje, skoro polovina te cifre bi bila otpisana sa našeg računa“, rekao je Beljski.

Rad privatnih kompanija

Većina beloruskih privatnih kompanija će nastaviti da radi na novim tržištima, saopštio je pomoćnik predsednika države Valerij Beljski.

„Štrajk kao formu političkog protesta su izabrali radnici državnih kompanija, kojima se, prema odluci predsednika, pruža pomoć. Većina privatnih kompanija nastavlja rad, držeći se novih tržišta, koja su izgubila konkurente u periodu virusa korona“, izjavio je on.

Gubitak posla

Beljski smatra da je puna angažovanost stanovništva Belorusije podstakla građane da ne brinu o tome da će izgubiti posao.

„Potpuna zaposlenost je uvek bila ekonomski cilj predsednika i formirala je mišljenje kod građana da će uvek biti posla. Dobar ili loš posao, nije važno, važno je da će ga biti. Izgubljen je osećaj da ćemo ostati bez sredstava za život“, navodi Beljski. 

Protesti

Više od 150 policajaca je bilo ranjeno tokom protesta posle predsedničkih izbora u Belorusiji, saopštio je Beljski.

Protesti su okupili najaktivniji deo društva, ali nema potrebe da se procenjuje njihov broj.

„Mnogi sada govore: `Pogledajte, na mitinzima za promene je većina ljudi`. Kada su bili mirni protesti i niko im se nije suprotstavio prema procenama demonstranata bilo je oko 200.000 ljudi, što je tri odsto (stanovništva Belorusije). Prema informacijama zvaničnika, na protestima je bilo 40.000 demonstranata“, navodi Beljski.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala