Beloruska policija istražuje ubistvo demonstranta u Brestu

© AP Photo / Sergei GritsPripadnici beloruske policije tokom sukoba sa demonstrantima
Pripadnici beloruske policije tokom sukoba sa demonstrantima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istražitelji pokušavaju da utvrde okolnosti smrtonosnog ranjavanja jedne osobe za vreme „suzbijanja napada“ na pripadnike policije, saopštio je Istražni komitet Belorusije.

Prema podacima istage, 11. avgusta u Brestu dvojica muškaraca napala su „lica koja vrše zadatke zaštite javnog reda tokom neodobrenih masovnih događaja“.

„Tokom napada, muškarci su udarali metalnom cevi, a pokušali su i da otmu vatreno oružje, što potvrđuju i materijali koje ima istraga“, navodi se u saopštenju Komiteta.

Protesti u Minsku - Sputnik Srbija
Zašto je beloruska policija otvorila vatru na demonstrante

Istražni komitet je naveo da je preliminarno utvrđeno da su pripadnici policije upotrebili fizičku silu kako bi „suzbili protivpravne postupke napadača. Jedan od njih je, smatrajući postupke osumnjičenih za stvarnu pretnju po život i zdravlje i suzbijajući pokušaje oduzimanja oružja, upotrebio oružje protiv napadača, pucajući u pravcu ramena. Međutim, zbog stalnog aktivnog otpora muškarca, nenamerno ga je ranio u predelu glave“.

Ranjeni muškarac je bio hospitalizovan.

„Nažalost, bez obzira na pruženu medicinsku pomoć, umro je 19. avgusta. Istražitelji će dati konačnu pravnu ocenu o postupcima napadača, kao i o zakonitosti upotrebe oružja od strane pripadnika policije“, zaključuje se u saopštenju.

Situacija u Belorusiji

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala