Beloruska opozicija objavila rezoluciju sa svojim ciljevima

© AP Photo / Sergei GritsPristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku
Pristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Opozicioni Koordinacioni savet Belorusije objavio je na konferenciji za medije rezoluciju u kojima su izneti ciljevi Saveta.

U rezoluciji se navodi da Savet ima za cilj prevazilaženje političke krize u zemlji.

Savet je, takođe, pozvao aktuelne vlasti zemlje da hitno započnu pregovore.

  • Koordinacioni savet smatra da je jedini način da se prevaziđe politička kriza da se odmah započnu pregovori i razvije mehanizam za obnovu vladavine zakona i održavanje novih izbora.
  • Savet ima za cilj prevazilaženje političke krize u Belorusiji i osiguravanje sporazuma u društvu na osnovu Ustava. Koordinacioni savet nema za cilj promenu ustavnog sistema i spoljne politike Belorusije.
  • Izbegavanje ovih pregovora čini aktuelnu vlast odgovornom za produbljivanje političke i ekonomske krize u Belorusiji.
  • Da bi se zemlji vratio status demokratske i pravne države, potrebno je zapamtiti osnovne zahteve koji su formulisani tokom masovnih protesta i koje je podržala većina beloruskog društva: prekid nasilja, kraj političkog progona od strane vlasti, oslobađanje svih političkih zatvorenika, povlačenje nelegalnih sudskih odluka, isplata nadoknade svim nastradalima.
  • Priznavanje izbora od 9. avgusta nevažećim, održavanje novih izbora u skladu sa međunarodnim standardima, sa novim sastavom svih izbornih komisija, uključujući i Centralnu komisiju.

Protesti u Belorusiji

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala