Antropolog sa Univerziteta Kembridž: SPC s pravom zabrinuta zbog izgradnje puta kod Dečana

© Sputnik / Branko MaksimovićČetiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata.
Četiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Antropolog sa Univerziteta Kembridž Nora Veler ocenila je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) s pravom zabrinuta zbog izgradnje puta Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Veler je rekla da vlada u Prištini treba ozbiljno da shvati zabrinutost Srpske pravoslavne crkve.

Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu. - Sputnik Srbija
Ko će biti u Vladinom timu za zaštitu srpskih svetinja

Ona je ukazala da nijedna javna ličnost ili zvaničnik u Prištini nije dao komentar na takav način da ostavi utisak na međunarodnu zajednicu da tzv. Kosovo u stvari vodi računa o Crkvi.

„Štaviše, ovaj put je sada još jedan dokaz da Kosovo nije u mogućnosti da primenjuje svoje zakone u odbranu zajednica koje je obećalo“, ocenila je Veler. 

Ona je u izjavi za KTV istakla da taj problem ne treba da se rešava na nivou lokalnih vlasti, već na najvišem političkom i međunarodnom nivou i ukazala da su Dečani na listi Uneskove svetske baštine, prenosi Tanjug.

Navela je i da će pitanje crkve biti tema dijaloga u Briselu.

Veler je podsetila da je Priština prihvatila Ahtisarijev plan čiji se Aneks 5 odnosi na zaštitu SPC i oblasti sa kulturnim i verskim znamenitostima značajnim za srpsku zajednicu, koji je i deo ustava tzv. Kosova.

„Iz tog razloga, Kosovo mora zaštititi Srpsku pravoslavnu crkvu, u skladu sa odlukama koje je prihvatilo 2006. godine i ne treba da čeka međunarodnu intervenciju da bi se zaustavila izgradnja puta, već treba samo da zaustavi izgradnju takvog puta, da pokaže da poštuje ustav i sprovodi zakon u skladu sa Ahtisarijevim planom, da zaštiti prava i verske slobode srpske zajednice“, rekla je Veler.

Ona je istakla da je to pitanje veoma složeno, s obzirom na to da, kako je ocenila, lokalne vlasti u odnosu na crkvu nikada nisu postupale diplomatski i profesionalno i nisu se bavile tim pitanjima sa ozbiljnošću kakvu zaslužuju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala