Sputnjik saznaje: Uskoro odluka – nastavlja li se snimanje filma „Košare“

© Dunja DopsajScena sa snimanja filma "Košare"
Scena sa snimanja filma Košare - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Filmskom centru Srbije očekuju da se reditelj i producenti filma „Košare“, koji je iznenada prestao da se snima zbog nesporazuma producenata i filmske ekipe, obrate ovoj kući za medijaciju ili posredovanje, kako bi se našlo rešenje, saznaje Sputnjik. Kako saznajemo, do ključnog razgovora oko nastavka snimanja filma trebalo bi da dođe već sutra.

Reditelj filma „Košare“ Balša Đogo, na iznenađenje svih, obratio se javnosti putem društvenih mreža, kada je objavio da su producenti Nemanja Mićić i Vladan Anđelković  prekinuli snimanje filma i serije na nekoliko dana, ultimativno tražeći promenu scenarija, tako da bude „lakši“ kako bi i film i serija mogli da se snime za četiri-pet dana po epizodi.

„Svi u našem poslu znaju da je to tempo rada brži nego na sitkomu u studiju“, kaže Đogo u svom obraćanju.

Ističući da tema "Košara" prosto ne sme da se snimi na takav način, jer je to sramota i neće doneti nikakav rezultat, navodi i da tako nešto nikome nije u interesu.

Dogovor oko „Košara“ u FCS?

Gordan Matić, direktora FCS, naglašava da se ovom telu još, ni producenti, niti reditelj nisu zvanično obratili.

Scena iz filma Košare - Sputnik Srbija
Prekinuto snimanje: Stigao ultimativni zahtev da se promeni scenario filma „Košare“

„Ono što smo saznali u nezvaničnim razgovorima jeste da je problem na nekoliko nivoa – malo organizaciono, malo u adaptaciji scenarija. Očekujemo da nam jedna ili druga strana pošalju zahtev za medijaciju, što FCS radi i što je u njegovom opisu delatnosti“, kaže Matić.

Ukoliko je spor izbio samo oko adaptacije filmskog scenarija za seriju, a o čemu se spekuliše, FCS nema ingerencija, jer u nju nije ni investirao sredstva, dodaje naš sagovornik.

Sporovi između ključnih članova filmske ekipe nisu retkost u filmskom svetu i medijacija oko „Košara“ neće biti prva ove godine.

„Ove godine smo već imali jednu medijaciju, prošle godine smo, koliko pamtim, imali dve i u svima je, hvala bogu, nađen kompromis i mirno rešenje. Nadam se da će se naći i sada“, objašnjava Matić.

Požurivanje snimanja nikome ne donosi dobro

Budući da, kako kaže, ne zna šta stoji iza zahteva producenata, kritičar i teoretičar filma Božidar Zečević kaže da je teško reći kako zahtevi za promenom scenarija i požurivanjem da se film i serija snime u što kraćem roku može da utiče na prikazivanje činjenica o bici za Košare.

„Takvi zahtevi s jedne strane mogu biti odraz nepoznavanja ili slabog poznavanja tehnologije proizvodnje, a s druge strane mogu biti i pokriće za neke intervencije. To, da li se događa, ne znam i nemam činjenica na osnovu kojih bi mogao da sudim . Mada, moram da kažem da požurivanje rada na takvom jednom filmu ne može doneti neke koristi ni u finansijskom, niti u infrastrukturnom smislu; ni u kakvom smislu, osim što će, možda, zbuniti i dezorijentisati reditelja i ekipu na terenu. To se jednostavno ne radi u trenutku kada je film počeo da se snima“, komentariše Zečević.

Pretpostavlja se da je usvajanje knjige snimanja trenutak u kome se producent saglašava sa opštom idejom snimanja filma – nakon toga se retko dešava da se menjaju bitne stavke u razvoju linije priče ili linije karaktera, dodaje naš sagovornik.

„Reditelja bi trebalo pustiti da film završi u onom obimu i u onom stvaralačkom ritmu kako je on sam predvideo. Ovo je isuviše važna i osetljiva tema da bi se u ovom trenutku mogao mešati niz nekih drugih elemenata, od kojih se mnogi čine nevažnim“, smatra on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala