Širi se groznica Zapadnog Nila – zaraženi komarci otkriveni u Temerinu

© REUTERS / Paulo Whitaker/File PhotoKomarci
Komarci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pored Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, još dve institucije detektovale virus Zapadnog Nila kod komaraca, u mestu u kojem zaraženih insekata nije bilo.

Ni u toku prošle nedelje u Srbiji, prema izveštaju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", nije registrovana groznica Zapadnog Nila među građanima.

Kako se navodi u najnovijem izveštaju Instituta "Batut", koji važi za 33. ovogodišnju nedelju, od 9 do 15. avgusta, kod kućnih komaraca, koji su sakupljeni u Temerinu, groznicu Zapadnog Nila otkrili su Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad” i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu.

"U okviru naučnoistraživačkih aktivnosti na kojima sarađuju Naučni institut za veterinarstvo 'Novi Sad' i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, od 13 do 17. jula 2020. godine izvršeno je sakupljanje komaraca na 65 lokaliteta u svim okruzima Vojvodine. Virus Zapadnog Nila detektovan je u samo jednom pulu kućnih komarca sakupljenih u Temerinu", navodi se u izveštaju "Batuta".

Prethodno je Zavod za biocide zaražene krvopije otkrio u 11 mesta u Srbiji. Na osnovu izveštaja Zavoda, od početka sezone do 4. avgusta prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima kuleks pipiens sa različitih lokacija na teritoriji Subotice, Sombora, Paraćina, Zrenjanina,Pančeva, Kraljeva, Palića, Apatina, Novog Sada, Požarevca i Beograda - navode iz "Batuta".

U ovom Institutu navode da iako se zaraženi ljudi registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj tokom avgusta, do 14. avgusta u Srbiji nije registrovan potvrđeni slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Sa druge strane, u zemljama Evropske unije prijavljeno je 12 slučajeva obolevanja, i to u Grčkoj 10, a u Rumuniji 2, pišu "Novosti".

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala