Senat SAD: Rusi preko Vikiliksa doveli Trampa na vlast

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada američkog Senata u Vašingtonu
Zgrada američkog Senata u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vikiliks je odigrao ključnu ulogu u ruskim obaveštajnim aktivnostima usmerenim da utiču na ishod predsedničkih izbora 2016. godine u SAD i pobedu sadašnjeg predsednika Donalda Trampa, navodi se u izveštaju senatskog odbora za obaveštajna pitanja.

Vikiliks je po svemu sudeći znao da pomaže ruskoj obaveštajnoj službi, konstatovano je danas tokom zasedanja senatskog odbora, prenosi Rojters.

U izveštaju se spominje i šef Trampovog izbornog štaba Pol Manafor kao osoba koja je sarađivala sa Rusima, među kojima je i ruski oligarh Oleg Deripaska i to i pre, i posle američkih predsedničkih izbora 2016. godine.

Na sednici odbora je konstatovano da su Manaforova uloga i bliskost sa Donaldom Trampom pogodovali ruskoj obaveštajnoj službi i predstavljali ozbiljnu kontraobaveštajnu pretnju za SAD.

Ove tvrdnje su deo petog i finalnog poglavlja izveštaja senatskog odbora za obaveštajna pitanja zasnovanog na troipogodišnjoj istrazi o ruskoj umešanosti u Trampovu pobedu 2016. godine nad predsedničkom kandidatkinjom Demokratske stranke Hilari Klinton, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala