SAD spremne za produženje Sporazuma o strateškom naoružanju, ali uz uslove

CC BY-SA 2.0 / Flickr / U.S. Navy photo / Lansiranje balističke rakete SM-3 sa američke krstarice "Lejk Iri"
Lansiranje balističke rakete SM-3 sa američke krstarice Lejk Iri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države spremne su da produže aktuelni Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja na određeno vreme, ali uz određene uslove, izjavio je specijalni izaslanik SAD za kontrolu oružja Maršal Bilingsli.

„Ukoliko budemo mogli da rešimo pitanje verifikacije i ukoliko uspemo da postignemo politički obavezujuće sporazume, nameravamo da predložimo... produženje Sporazuma za određeni vremenski period“, rekao je Bilingsli nakon sastanka sa predstavnicima Rusije u Beču.

On je objasnio da ukoliko to bude učinjeno, biće spreman da preporuči američkom predsedniku Donaldu Trampu da donese odluku o produženju Sporazuma ove godine.

Bilingsli je napomenuo da se određeni uslovi odnose na „novog rusko naoružanje koje nije obuhvaćeno trenutnim sporazumom“.

Američki izaslanik dodao je da SAD i Rusija i dalje imaju niz neslaganja po pitanju strateške stabilnosti i Sporazuma o strateškom naoružanju i da je on u Beč doneo niz predloga na kojima treba raditi.

„Bili smo prilično zadovoljni nivoom ruske delegacije i ozbiljnošću njihovog odnosa prema pregovorima. Sve u svemu, pregovori su bili značajni za obe strane. Razgovarali smo o širokom spektru međunarodnih bezbednosnih pitanja, a na momente je diskusija bila napeta“, naveo je Bilingsli.

On je objasnio da Sjedinjene Američke Države smatraju da Sporazum o strateškom naoružanju ima niz nedostataka i „mi se u mnogim ključnim pitanjima ne slažemo sa Rusijom“.

Zastave Rusije i SAD - Sputnik Srbija
Amerika na pregovore o oružju sa Rusijom šalje jednu od najozbiljnijih delegacija u istoriji

„Smatramo da bi sledeći sporazum trebalo da obuhvata sve bojeve glave, a takođe uključuje poboljšanja u režimu verifikacije. To ne bi trebalo da bude bilateralni sporazum sa Ruskom Federacijom u duhu Hladnog rata, već to treba učiniti tako da se u njega uključi Kina“, precizirao je američki izaslanik.

On je naglasio da je sada „lopta na strani Rusije“.

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja jedini je aktuelni sporazum o ograničenju oružja između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Prestaće da važi posle 5. februara 2021. godine. Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je predložio produženje sporazuma na pet godina bez preduslova. Američka administracija je na različitim nivoima naglašavala potrebu da se u pregovore o novom trilateralnom nuklearnom sporazumu uključi Kina. Peking je ovu ideju odbacio.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala