Ruski ekspert o Belorusiji: Evropska unija okuplja ujedinjeni „front protiv Lukašenka“

© Foto : Viktor Toločko Kontra miting u Minsku
Kontra miting u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija okuplja ujedinjeni „front protiv Lukašenka“, a Amerika je za sad „van igre“, ma koliko to bilo čudno, ističe zamenik direktora Instituta za strateška istraživanja i prognoze RUDN Pavel Feljdman.

Prema rečima ruskog eksperta, u ovakvom ponašanju evropskih zvaničnika nema ništa neobično.

„Zapad u ovom slučaju igra svoju uobičajenu igru. U početku se kolebao, jer je, očigledno, Belorusija za njega strateški manje važna od Ukrajine. Ali Poljska, Francuska polako okupljaju ujedinjeni 'front protiv Lukašenka' i sada je jedino pitanje kako će vršiti pritisak na zvanični Minsk“, ističe Feljdman.

Prema njegovom mišljenju, sankcije koje je EU najavila protiv beloruskih zvaničnika, mogle bi da uplaše najuži krug beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. Kako ističe ekspert, nije isključeno da bi mu u tom momentu njegovi saborci okrenuli leđa. Što se tiče SAD, trenutno imaju neutralan stav kada je reč o Belorusiji, jer su dobro sarađivali sa tom zemljom i pod rukovodstvom aktuelnog predsednika.

„Amerika je, ma koliko se to činilo čudnim, van igre, jer je zauzeta sama sobom. Čak je iznenađujuće koliko se popustljivo odnosi prema onome što se trenutno događa u Belorusiji. Nije reč o tome da SAD nemaju nikakav stav ili odnos prema tome. Po svom uobičajenom političkom stavu, Amerika je na strani demonstranata. Istovremeno, dobro je poslovno sarađivala sa Lukašenkom, postojale su određene perspektive, tako da će Amerika zadržati neutralnost“, smatra ruski stručnjak.

Članovi EU planiraju da razgovaraju o situaciji u Belorusiji nakon predsedničkih izbora na vanrednom sastanku koji je zakazan za 19. avgust. Kako je izjavio šef EU Šarl Mišel, beloruski narod ima pravo „da odlučuje o svojoj budućnosti i da samostalno bira novog lidera“.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala